nalazi se u bolnici / Uhićeni kapetan i pomoćnik bit će optuženi za ubojstvo 800 osoba

Talijanska agencija Ansa piše da će 27-godišnji kapetan broda, Tunišanin Mohamed Ali Malek i član posade, 25-godišnji Mahmud Bikhit iz Sirije biti optuženi za višestruko ubojstvo, izazivanje brodoloma i poticanje ilegalnog useljavanja

21.4.2015.
14:47
VOYO logo

Talijanska policija uhitila je kapetana i člana posade broda s izbjeglicama koji je tijekom vikenda potonuo blizu libijske obale i čija bi konačna bilanca mogla biti oko 800 mrtvih, izvijestio je talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano.

Talijanska agencija Ansa piše da će 27-godišnji kapetan broda, Tunišanin Mohamed Ali Malek i član posade, 25-godišnji Mahmud Bikhit iz Sirije biti optuženi za višestruko ubojstvo, izazivanje brodoloma i poticanje ilegalnog useljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osumnjičene je identificirao jedan od 28 preživjelih. Policija je muškarcu koji je preživio brodolom i nalazi se u bolnici u Kataniji pokazala Ali Malekovu fotografiju na kojoj ga je on prepoznao.

Do potonuća broda s, kako se pretpostavlja, 850 ljudi, došlo je zbog pogrešnog Ali Malekovog manevriranja plovilom, koje je usto bilo prekrcano putnicima, objavilo je u utorak državno odvjetnišvo u Kataniji. U izvješću državnog odvjetnišva stoji da je brod potonuo nakon sudara s portugalskim teretnim brodom koji je doplovio da bi pomogao unesrećenima. Također se navodi da portugalski kapetan i posada nisu odgovorni za potonuće broda s izbjeglicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S jedne strane, pogrešne odluke kapetana o manevriranju brodom dovele su do sudara s puno većim portugalskim brodom, a s druge strane, pogrešno manevriranje prekrcanim brodom dovelo je do toga da su se putnici u strahu počeli premještati na jednu stranu, zbog čega se jako nagnuo i uslijedila je tragedija", stoji u priopćenju tužiteljstva.

Prema dosadašnjim službenim podacima, u potonuću broda smrtno su stradale 24 osobe, a 28 ih je preživjelo. Broj nestalih bi, prema izjavama spašenih putnika, mogao biti veći od 800.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Može se reći da je poginulo 800 ljudi'

U nedjeljnoj pomorskoj nesreći u Sredozemlju poginulo je 800 ljudi, kazali su u utorak na Siciliji predstavnici UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije nakon razgovora s preživjelima.

"Može se reći da je poginulo 800 ljudi", rekla je Carlotta Sami, glasnogovornica UNHCR-a u Italiji, a potom je glasnogovornik IOM-a Flavio Di Giacomo potvrdio tu procjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici UNHCR-a i IOM-a razgovarali su s većinom od 27 preživjelih koji su se iskrcali u Kataniji oko ponoći.

"Saslušali smo njihove priče, bilo je nešto više od 800 ljudi na brodu, djece od 10, 12 godina. Bilo je Sirijaca, oko 150 Eritrejaca, Somalaca.. Krenuli su u subotu oko 8,00 sati iz Tripolija", kazala je Sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preživjeli su iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje i Bangladeša", pojasnila je. Oni su odvedeni u prihvatne centre na tom području.

Plan EU-a u 10 točaka: jačanje Tritona, uništavanje plovila, suradnja agencija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija u ponedjeljak je predložila Europskom vijeću, koje će se sastati u četvrtak na izvanrednom summitu, plan u 10 točaka za borbu protiv krijumčarenja migranata i za sprječavanje potencijalnih migranata da krenu u prelazak Sredozemnog mora, a koje uključuju jačanje operacije Triton, uništavanje plovila koja se koriste za prijevoz imigranata kao i suradnju različitih agencija.

Plan su predložili visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku FedericaMogherini i povjerenik za migracije i unutarnje poslove DimitrisAvramopulos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • jačanje operacija Triton i Poseidon, koje provodi Frontex, radi kontrole i spašavanja migranata. Frontex bi trebao dobiti više financijskih i materijalnih sredstava. Također bi se povećalo i područje djelovanja Frontexa koje je sada ograničeno na teritorijalne vode zemalja članica.
  • konfiskacija i uništavanje plovila koja se koriste za prijevoz migranata.
  • ojačana suradnja između agencija EUROPOL, Frontex, EUROJUST i EASO radi razmjene informacija o tome kako djeluju krijumčari ljudima.
  • uspostava Europskih ureda za azilantsku potporu (EASO) u Italiji i Grčkoj kako bi im se pomoglo u procesuiranju zahtjeva za azilom.
  • sustavno uzimanje otisaka prstiju svih migranata po njihovu dolasku na teritorij EU-a.
  • razmatranje mogućnosti da se pravednije raspodjeli teret primanja izbjeglica među državama članicama EU-a.
  • program naseljevanja u zemljama članicama EU-a osoba koje su dobile status izbjeglica od Visokog povjereništva za izbjeglice. Zemlje članice bi u tom sudjelovale na dobrovoljnoj osnovi.
  • program hitnog vraćanja osoba kojima nije odobren ostanak na teritoriju EU-a. Taj će program koordinirati Frontex zajedno s južnim zemljama članicama u koje dolaze izbjeglice.
  • suradnja sa zemljama, susjedima Libije, kako bi se blokirali putevi koje koriste migranti.
  • slanje časnika za vezu u delegacije EU-a u neke zemlje. Oni bi bili zaduženi za prikupljanje informacija o priljevu migranata.
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo