zacjeljivanje rana / Ujedinjeni narodi dali zeleno svjetlo zakonu o pravima žrtava ratnih silovanja

Image
Foto: Wikipedia

Prijedlog zakona, koji treba potvrditi Hrvatski sabor, predviđa novčanu odštetu za žrtve silovanja u iznosu od 13.000 eura, a za teže posljedice seksualnog nasilja 19.000 eura

8.4.2015.
10:20
Wikipedia
VOYO logo

Posebna predstavnica glavnog tajnika UN-a Zainab Hawa Bangura u srijedu je pozdravila potez hrvatske Vlade koja je usvojila konačni prijedlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu i ocijenila da će taj korak službenog Zagreba pomoći da se zacijele ratne rane i da će poslužiti kao primjer ostalim zemljama koje se suočavaju s "razarajućom ostavštinom ratnih silovanja".

Prijedlog zakona, koji treba potvrditi Hrvatski sabor, predviđa novčanu odštetu za žrtve silovanja u iznosu od 13.000 eura, a za teže posljedice seksualnog nasilja 19.000 eura te će im biti isplaćivana i mjesečna novčana naknada u iznosu od 317 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žrtve silovanja imat će također pravo na pravnu i zdravstvenu pomoć te obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje. Tim zakonom omogućavaju im se redovni sistematski pregledi, kao i smještaj u ustanove za pružanje podrške i usluga kako bi se oporavile od ratnih trauma i kako bi im se pomoglo ponovno izgraditi svoje živote.

"Pohvaljujem vladu što je prepoznala potrebu za pružanjem holističke skrbi za žrtve seksualnog nasilja u ratu i što je poduzela važan korak u rješavanju pitanja nepravde počinjene protiv tisuća žena, djece i muškaraca. Vlada time šalje poruku preživjelima da nisu zaboravljeni i da njihova bol i patnja neće proći nepriznato i bez odgovora", priopćila je Bangura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj prijedlog zakona, ocijenila je Bangura, "pomoći će zemlji da zaliječi ratne rane te će također poslužiti kao primjer ostalim zemljama koje se suočavaju s razarajućom ostavštinom ratnih silovanja".

Zamjenica ministra hrvatskih branitelja Vesna Nađ izjavila je početkom travnja da je Hrvatska prva zemlja u regiji koja žrtvama seksualnog nasilja dodjeljuje dostojanstven iznos jednokratnog materijalnog obeštećenja kao odgovor na propust države i društva u njihovoj zaštiti i ostvarivanju prava u proteklih dvadesetak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo