NIJE LUD / Ukinuta opomena profesoru zviždaču

Image

Izjave profesora Matka Marušića o korupciji na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, prema odluci Upravnog suda ne zaslužuju javnu opomenu, a zbog toga su ga htjeli čak psihijatrijski vještačiti.

29.1.2009.
13:05
VOYO logo

ZAGREB - Upravni je sud poništio stegovne mjere koje je lani prof. Matku Marušiću izreklo Povjerenstvo zagrebačkog Medicinskog fakulteta (MEF) zbog njegovih optužbi u medijima o korupciji na tom fakultetu.

Marušić je Upravnom sudu podnio zahtijev za zaštitu Ustavom zajamčenih prava i sloboda čovjeka i građanina, tražeći poništenje javne opomene koje mu je kao stegovnu mjeru fakultetsko Povjerenstvo izreklo u svibnju prošle godine. Sud je krajem studenoga uvažio njegov zahtjev iz rujna 2008., a ta je odluka tek u četvrtak upućena strankama, pa na sudu, osim potvrde da je usvojen zahtjev, nisu željeli otkriti njezin sadržaj i obrazloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo za stegovni postupak MEF-a zaključilo je da je Marušić iznošenjem netočnih informacija u javnosti o radu fakulteta i pojedinih nastavnika prekršio Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika, suradnika i studenata i narušio ugled te visokoškolske ustanove, pa mu je zbog toga izrečena javna opomena.

Marušić je tada ustvrdio da je riječ o pritisku na njega i znanstveni časopis Croatian Medical Journal jer je u njemu kao urednik objavio dokaze o plagiranjima prof. Asima Kurjaka i jer je u drugim medijima ukazivao na korupciju na MEF-u, posebice u intervjuu Glasu koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnosti je tijekom stegovnog postupka naročito odjeknuo zahtjev članova Povjerenstva upućen trojici uglednih psihijatara za vještačenjem prof. Marušića na temelju dokumentacije i njegove prepiske koju je vodio s fakultetom.

Marušić je u međuvremenu napustio zagrebački Medicinski fakultet i danas predaje na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu odluke Upravnog suda, izjavio je kako presuda ohrabruje jer pokazuje da ni najmoćniji "akademski klanovi" ne mogu "zabranjivati govor, skrivati dokaze, zlorabiti položaj i neuračunljivim proglašavati čovjeka koji se usudio javno progovoriti o zlu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo