'prijetnje životima vojnika' / Ukrajina zbog konstantnih napada ruskih snaga povlači vojsku s Krima

Image
Foto: AP Images

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov rekao je u parlamentu da je takva odluka donesena zbog 'prijetnje životima i zdravlju naših vojnika' i njihovih obitelji.

24.3.2014.
7:23
AP Images
VOYO logo

Ukrajina će povući svoje vojnike s Krima suočena sa stalnim provokacijama ruske vojske, izjavio je u ponedjeljak predsjednik ukrajinskog parlamenta i vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov, a prenose ukrajinski mediji.

"Nacionalno vijeće za obranu i sigurnost Ukrajine naredilo je ministarstvu obrane da provede premještanje vojnih postrojbi na Krimu i evakuaciju njihovih obitelji", dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turčinov je rekao u parlamentu nakon što su ruski vojnici ušli u ključnu ukrajinsku mornaričku bazu nedaleko od Feodosije da je takva odluka donesena zbog "prijetnje životima i zdravlju naših vojnika" i njihovih obitelji.

Nekoliko dana ranije zapovjednik ukrajinske mornarice Sergej Gajduk izjavio je da se ne planira odlazak ukrajinske vojske s Krima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske snage zauzele treću vojnu bazu na Krimu, vezali ukrajinske vojnike

Ruske vojne snage su zauzele kontrolu nad krimskom pomorskom ratnom bazom u Fedoziji, što je treći ovakav napad u 48 sati.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Vladimir Seleznjov rekao je kako su Rusi napali bazu iz dva smjera s naoružanim vojnicima.  

Okupili su ukrajinske časnike na jedno mjesto i vezali ih. Rusija je sada zauzela većinu vojnih baza na Krimu i učvrstila svoj položaj na poluotoku.

Vojnik iz baze u Fedoziji rekao je za Reuters kako je bilo i pucnjave te potvrdio da su Rusi zauzeli bazu.

BBC piše kako Rusi imaju kompletnu kontrolu, a ukrajinski vojnici su odvedeni.

Fedozija je bila jedna od posljednjih ukrajinskih baza. Rusi su već zauzeli dvije baze u petak i podigli svoje zastave iznad 189 objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijelovi Krima ostali bez električne energije

Dijelovi Krima ostali su u nedjelju navečer bez električne energije, a regionalni distributer to je pripisao tehničkim problemima u opskrbi električnom energijom koja na Krim stiže iz središnjeg dijela Ukrajine, otkuda se ovaj poluotok na Crnome moru opskrbljuje i strujom i vodom.

Prema riječima lokalnih stanovnika, struje nije imalo nekoliko gradova na Krimu, uključujući i neke rubne dijelove regionalnog glavnog grada Simferopolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krimski regionalni distributer Krimenergo objavio je u priopćenju na svojoj web stranici kako je uveo ograničenja u opskrbi električnom energijom nakon što je došlo do tehničkih problema u distribuciji ukrajinske nacionalne elektroenergetske kompanije Ukrenegro zbog kojih su potrebni popravci.

Prema priopćenju, ograničenja u opskrbi bilo je potrebno poduzeti kako bi se omogućili popravci i spriječile daljne štete na elektrodistributivnoj mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina električne energije, jednako kao što je slučaj i u opskrbi vodom i hranom, dolazi na Krim iz središnjeg dijela Ukrajine.

Kijev je u srijedu zaprijetio lokalnim vlastima na Krimu, na kojem je nedavno ogromnom većinom prošao referendum o priključenju Rusiji, da će poduzeti "odgovarajuće mjere, uključujući i one tehničko-tehnološke prirode" ako se "provokacije" protiv ukrajinskih snaga u regiji ne okončaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove vlasti na Krimu, koje podupire Moskva, oglušile su se o to upozorenje, a ruske snage zauzele su najveći dio ukrajinskih vojnih postrojenja na Krimu nakon što je Moskva formalno anektirala Krim 21. ožujka.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo