I VIZIONAR NA SUDU / Uljez imao "viziju" da je Suu Kyi u opasnosti

Image

Amerikanac je sam izradio peraje i spravu za plutanje te je upao na imanje minamarske oporbene čelnice. Tvrdi da je došao zbog "vizije".

21.5.2009.
14:43
VOYO logo

JANGON - Amerikanac koji se našao u središtu suđenja burmanskoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi rekao je kako je do njezine kuće doplivao jer je imao viziju da joj je život u opasnosti, objavili su u četvrtak odvjetnici Suu Kyi.

To je prvo objašnjenje motiva koji su Johna Williama Yetawa naveli na podvig zbog kojega bi Suu Kyi mogla dobiti pet godina zatvora, bude li proglašena krivom za kršenje pravila kućnoga pritvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nyan Win, glasnogovornik stranke oporbene čelnice i član njezina braniteljskog tima, prenosi da je Yettaw to rekao dok je pred sudom svjedočio policajac koji ga je ispitivao.

"Sjećate li se da sam vam na ispitivanju rekao da sam imao viziju kako joj je život u opasnosti?", rekao je Yettaw svome odvjetniku to pitanje, tražeći da ga postavi policajcu. "Morao sam doći u Mianmar kako bi upozorio tamošnje vlasti i Suu Kyi na opasnost", rekao je Nyan citirajući Yettawa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedesettrogodišnji Amerikanac, koji je pomoću ručno izrađenih peraja i sprave za plutanje 4. svibnja doplivao do kuće Suu Kyi, nije otkrio svoje motive na sastanku s američkim diplomatima nakon što je uhićen.

Optužen je za ilegalni ulazak u zemlju, upad u zabranjeno područje i kršenje zakona o sigurnosti koji državu štiti od "onih koji žele izvesti subverzivne akcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suu Kyi optužena je prema istom zakonu za kršenje kućnog pritvora jer je prihvatila gosta.

Mianmarska oporba i udruge za zaštitu ljudskih prava osuđuju sudski proces protiv Suu Kyi, smatrajući ga montiranim političkim procesom kojim joj vojna hunta želi produljiti pritvor i spriječiti njezino sudjelovanje na izborima iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna liga za demokraciju (NLD) na čelu sa Suu Kyi pobijedila je na izborima 1990. godine, ali je vojna hunta, koja vlada Minamarom od 1962., odbila priznati njezinu pobjedu.

U proteklih 19 godina Suu Kyi je zatvorena više od 13 godina i to većinom u svom domu u Jangonu koji čuva policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo