bijesna europa / Ultimatum Grčkoj: Nema pomoći dok se ne odlučite!

Image
Foto: PIXSELL

Njemačka kancelarka i francuski premijer stavili su ultimatum pred Papandreoua - Grčka neće dobivati pomoć Europe dok ne prekine neizvjesnost i pristane ispuniti obveze prema eurozoni.

3.11.2011.
7:25
PIXSELL
VOYO logo

Nakon mjeseci i mjeseci koje su europski vođe proveli smišljajući plan kako bi pomogli Grčkoj, Grci su se odjednom predomislili i poručili Uniji da se još malo strpi jer su oni neodlučni.

Govoreći nakon sastanka čelnika Europske unije s grčkim premijerom Georgeom Papandreouom, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je na konferenciji za novinare: "Naši grčki prijatelji moraju odlučiti žele li s nama nastaviti ovo putovanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europske čelnike razljutila je iznenadna i jednostrana najava Papandreoua u ponedjeljak da će raspisati referendum o paketu pomoći koji je Grčka usuglasila s visokim dužnosnicima eurozone na prošlotjednom summitu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na istoj je konferenciji za novinare rekla kako je Njemačka željela stabilizirati eurozonu s Grčkom kao članicom, ali je dodala kako je stabilizacija eura važnija od spašavanja Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarkozy je istaknuo da, ako se referendum bude održao, na njemu bi trebalo odlučivati o tome ostaje li Grčka u eurozoni ili je napušta.

Papandreou je šokirao europske partnere i izazvao nemir na financijskim tržištima najavivši u ponedjeljak da će raspisati referendum o paketu pomoći vrijednom 130 milijarda eura koji je prošloga tjedna usuglasio s čelnicima eurozone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon večere s europskim dužnosnicima, koju je Merkel nazvala "oštrom i teškom", uoči summita G20 u Cannesu, Papandreou je rekao da će se referendum održati oko 4. prosinca.

"U ovome trenutku ne mogu biti posve precizan, ali bit je u tome da nije samo u pitanju program, nego je pitanje želimo li ostati u eurozoni", rekao je Papandreou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč anketama koje pokazuju da se većina Grka protivi paketu pomoći, premijer je rekao kako očekuje veći potporu građana od one koju bi mogao dobiti od parlamenta.

"Vjerujem da su Grci mudri i sposobni donijeti ispravnu odluku za dobrobit svoje zemlje", naglasio je Papandreou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU i MMF najavili su da Grčka do održavanja referenduma neće dobiti hitno potrebnih osam milijarda eura, koje su trebale stići ovoga mjeseca, jer kreditori žele biti sigurni da će se Atena držati mjera štednje. Tu je poruku Papandreou prenio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prije dolaska u Cannes, kažu europski diplomati.

Papandreou je rekao da Grčka ima dovoljno novca do sredine prosinca kada mora vratiti više od šest milijarda eura kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike