makedonija na raskrižju / Ultimatum iz Bruxellesa: 'Zaustavite političku krizu ako želite poticaje EU!'

Image

Zaustavljanje političke krize i nasilja uvjet je da se EU pozitivno postavi prema pitanju makedonske budućnosti, a ta je budućnost članstvo u Europskoj uniji, kazao je izvjestitelj Europskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl

12.5.2015.
8:20
VOYO logo

LJUBLJANA - Slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl koji je i izvjestitelj Europskog parlamenta za Makedoniju izjavio je u ponedjeljak da je zaustavljanje političke krize i nasilja u Makedoniji uvjet da ta zemlja ove godine dobije pozitivno izvješće o mogućem početku pristupnih pregovora s EU-om.

Vajgl je Slovenskoj televiziji iz Bruxellesa rekao kako očekuje da će EU slijedećih dana konkretizirati ono što može ponuditi Makedoniji kako bi stabilizirala stanje, ali da makedonske vlasti moraju konstruktivno rješavati političku krizu koja je kulminirala terorističkim napadom u Kumanovu i pokazati "inkluzivnost" prema makedonskim Albancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vajgl je rekao da je teroristički "incident u Kumanovu" samo "vrh ledenog brijega" političke krize koja u Makedoniji traje već duže.

Ocijenio je da je Kumanovo za incident izabrano zbog blizine srbijanske i kosovske granice i zbog većeg udjela albanskog stanovništva u tom gradu, te dodao da bi žrtava u toj tragediji u kojoj je ubijeno osam policajaca i 14 napadača Albanaca vjerojatno bilo manje da su makedonske vlasti uvažile upozorenja koja su dobivale i da su reagirale pravovremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaustavljanje političke krize i nasilja uvjet je da se EU pozitivno postavi prema pitanju makedonske budućnosti, a ta je budućnost članstvo u Europskoj uniji, kazao je Vajgl.

Dodao je da bi u suprotnom potpora Bruxellesa Makedoniji mogla izostati, kao i potpora Europskog parlamenta nakon što je devet godina uzastopce donosio pozitivna godišnja izvješća o napretku te države, upozorio je Vajgl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč pozitivnim izvješćima Europskog parlamenta početak pristupnih pregovora s Makedonijom blokira Grčka koja se protivi imenu te zemlje.

Vajgl je rekao da su za krizu u Makedoniji krivi također i "neodlučnost" i "inertnost" Europske unije i NATO-a u integriranju zemlje u te strukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo