recesija bez kraja / Unatoč lošim statistikama, Grčić uvjeren: 'Do kraja godine smo u plusu!'

Loše vijesti iz državnog zavoda za statistiku. Prva procjena kaže da je bruto domaći proizvod u prvom kvartalu ove godine na godišnjoj razini pao 0 cijelih 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Gospodarstvo pada deseti kvartal zaredom. Dok se oporba i poslodavci zgražaju nad Vladinom ekonomskom politikom - drugi čovjek Banskih dvora, Branko Grčić, i dalje je nepopravljivi optimist.

30.5.2014.
18:53
VOYO logo

Dok gospodarstvo pada, njihovi sateliti stabilno su u zraku. Godinama ova tvrtka iz Zagreba prodaje softver za satelitsku industriju. Iako ih spašava izvoz, turbulencije na domaćem tržištu itekako osjete.

"Od općenito te jedne depresije koja vlada oko nas, do toga da je sve teže i teže u Hrvatskoj dobavit neku opremu, jer je sve manje i manje firmi koje to kupuju ovdje", izjavio je FraneMiloš, član uprave softverske tvrtke.

Ukazuje na to i procjena državnog zavoda za statistiku, koja kaže da je BDP pao 10. kvartal zaredom! I to za 0 cijelih 4 posto u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Minus, minus i minus – za potpredsjednika Vlade zapravo su plus.

"Prošla stopa na godišnjoj razini je bila minus 1.2. Znači da bi sada stopa bila minus 0.4, u ovom kvartalu u odnosu na prethodni je BDP RASTAO!! Ja opet kažem, po prvi put u mandatu ove Vlade imat ćemo na kvartalnoj razini pozitivnu stopu", kazao je BrankoGrčić, SDP, potpredsjednik Vlade.

No čak i da kvartalni minus postane mršavi plus – u gospodarskoj stvarnosti to neće promijeniti ništa, odgovara oporba.

"Najveći problem je kad prvi čovjek Vlade koji se bavi gospodarstvom se lovi za neke slamčice koje su neodržive. Najveća tragedija je da ni sve ovo pozitivno što se događa u našoj okolini nije djelovalo na neke pozitivne trendove u Republici Hrvatskoj", smatra IvanŠuker, HDZ, saborski zastupnik.

Jer dok se sve članice Unije oporavljaju, Hrvatska je uz Cipar jedina zemlja kojoj Europska komisija i ove godine predviđa nastavak recesije! Taj uznemirujući gospodarski trend premijera kao da ne zanima.

Poslodavci poručuju – i dalje ne vidimo nikakve strukturne reforme.

"Stvari postaju još malo kompliciranije, gledamo i određene političke svađe koje stvaraju i određenu poslovnu nesigurnost, promjene se najavljuju ali se ne događaju", rekao je DavorMajetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Ali unatoč tome, među ministrima optimizma ne manjka.

"Ima dobrih pokazatelja, industrija nam je bila rasla, izvoz nam je rastao, potrošnja se bila stabilizirala... Nažalost toliko je rupa bilo u sustavu koliko god čepili, poticali izvoz, nikako začepit rupe koje ruše BDP prema dolje", kazao IvanVrdoljak, HNS, ministar gospodarstva.

No sve je očitije da Vladin problem nije samo broj rupa – nego i slabašni čepovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo