BAKICA - SLIKARICA / Uništila stoljetnu fresku i od Isusa napravila majmuna

Jedna starija župljanka Crkve Svete milosti nedaleko španjolskog grada Zaragoze zgrozila je španjolsku kulturnu javnost neautoriziranim pokušajem restauracije više od stotinu godina stare freske, prenosi britanski BBC.

23.8.2012.
14:51
VOYO logo

Freska "Ecce Homo" španjolskog slikara Eliasa Garcie Martineza naslikana je 1910. na potporni stup crkve, ali je zbog vlage doživjela brojna oštećenja.

Iznervirana takvim propadanjem freske, župljanka te crkve, koja je dobrano zagazila u 80-te godine života, odlučila se sama pobrinuti za njezinu restauraciju, prekrivši Martinezove nježne poteze kistom nasumičnim slojevima boje.

"Nekada dostojanstven Kristov portret sada podsjeća na crtež bojicama vrlo dlakavog majmuna u tunici koja mu loše pristaje", opisuje sadašnje stanje dopisnik BBC-ja Europe Christian Fraser.

Kulturni dužnosnici izjavili su kako vjeruju da je žena imala najbolje namjere te kako se nadaju da će freska moći biti uspješno profesionalno restaurirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot



Navodno je nakon odvažnog početka žena sama shvatila da se precijenila te je kontaktirala gradskog vijećnika zaduženog za kulturne poslove Juana Mariu Ojedu. Povjesničari umjetnosti uskoro bi se trebali sastati u crkvi kako bi dogovorili što dalje.

"Mislim da je imala dobre namjere. Sljedeći tjedan sastat će se s restauratorom i objasniti mu s kakvim se materijalima koristila", kazao je Ojeda. "Pokaže li se da je fresku nemoguće popraviti, vjerojatno ćemo je prekriti fotografijom originala", dodao je.

Freska nema preveliku umjetničku vrijednost, ali ima veliku sentimentalnu za lokalno stanovništvo. Da stvari budu gore, lokalni centar za zaštitu umjetnina upravo je bio dobio donaciju od umjetnikove unuke koju je planirao uložiti u njezinu restauraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo