SVJEDOČENJE MIKULIĆA / 'Upao sam u neprilike nakon što sam prestao donirati HDZ'

Image
Foto: PIXSELL

Vlasnik Pan Papira Marinko Mikulić u nastavku suđenja za Fimi mediju kazao je kako je stavljen u nepovoljan položaj nakon što je prestao donirati novac HDZ-u.

25.9.2012.
13:08
PIXSELL
VOYO logo

Vlasnik papirne industrije PANMarinko Mikulić posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da je na nagovor bivšeg premijera Ive Sanadera i njegova glasnogovornika Ratka Mačeka HDZ-u donirao 1,3 milijuna kuna gotovine za koju nije dobio nikakvu potvrdu.

Maček ga je, tvrdi, i nakon odlaska s dužnosti u svibnju 2009. tražio da s njegovom privatnom tvrtkom sklopi ugovor na 40 tisuća kuna mjesečno kako bi riješio Mikulićev spor s državom zbog koje mu je bio blokiran račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mačeka je, kaže, zamolio da mu sredi kontakte u vladi kako bi se 'riješile nepravde' prema njegovu poduzeću, a on je, osim 40 tisuća kuna mjesečno, tražio i 'nagradu kada se spor pozitivno riješi', posvjedočio je Mikulić čiji je iskaz bio prepleten mnogim kontradiktornostima u odnosu na njegovo ranije svjedočenje u istrazi.

Tako je, primjerice, porekao raniju tvrdnju da je novac za stranku donirao kako bi se riješio njegov spor s državom, ali i dio iskaza u kojemu je tvrdio da se tadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić pozivao na premijera i njegova glasnogovornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

S Mačekom ga je još 2005. upoznao Sanader, rekavši mu da se javi i s njim dogovori prikupljanje novca za stranku. Premijerov glasnogovornik potom je zatražio da skupi oko četiri milijuna, nakon čega je Mikulić pribavio 1,3 milijuna kuna i u nekoliko ih navrata odnio u središnjicu HDZ-a. Novac je, kaže, prikupio od istomišljenika, a dao je i vlastiti, a na primopredaji je uz Mačeka bila i blagajnica Branka Pavošević, koja je iznos, bez ikakve potvrde, zavela u svoju bilježnicu.

Maček ga je naknadno upoznao i s Barišićem, za kojega je znao da prikuplja novac za stranku. PAN je poslujući s Fimi medijom izrađivao promotivne materijale za HDZ, a za usluge je ispostavio račun od milijun kuna Fimi mediji i račun od oko 130 tisuća kuna stranci. Mikulić tvrdi da mu je Fimi medija sve uredno platila, dok je HDZ ostao dužan cijeli iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barišić ga je osim poslovanja s Fimi medijom pokušao nagovoriti da donira još novca za stranku, no Mikulić na to, navodno, nije pristao.

"Ja sam svojim radom i previše zadužio HDZ pa mu tada nisam želio dati novac", kazao je Mikulić ponavljajući da je u nepriliku s državom došao nakon što je stranci ranije poklonio 1,3 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikulićevu iskazu prigovorio je Sanader, ističući da ga nikada nije uputio Mačeku zbog skupljanja novca za stranku. Kazao je da ga je Mikulić pitao kako da pomogne stranci, a on ga je uputio na glavno tajništvo, a ne na Mačeka jer to nije bilo u njegovoj nadležnosti.

Suđenje Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci, koje se tereti za izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki nastavlja se poslijepodne svjedočenjem predsjednika Hrvatske turističke zajednice Nike Bulića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći svjedok predviđen za današnje ročište, Dubravko Grgić, svoj je nedolazak na sud ispričao pa će biti ispitan naknadno.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo