oštra osuda deklaracije / Upozorenje Dodiku: 'Kreni u Karadžićevom smjeru, tako ćeš i završiti!'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Ako (u SNSD-u) pokušaju dovršiti projekt Karadžića i Mladića, završit će kao i oni', upozorili su iz SDA

26.4.2015.
16:43
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Bošnjačka Stranka demokratske akicje (SDA) u nedjelju je oštro osudila deklaraciju što ju je u subotu usvojio sabor srpske stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pozivajući na provedbu referenduma o otcjepljenu Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.


"Najoštrije osuđujemo i u potpunosti odbacujemo jučerašnju deklaraciju sabora SNSD-a koja predstavlja grubi nasrtaj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i flagrantno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma", stoji u izjavi najjače bošnjačke političke stranke u BiH objavljenom u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz SDA su upozorili Dodikovu stranku kako bi bilo kakva aktivnost u pravcu osamostaljivanja i otcjepljenja od Bosne i Hercegovine predstavljala kazneno djelo protiv ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine zajamčenog Daytonskim mirovnim sporazumom.

Time bi, kako ističu, ujedno bila poništena sva prava kojega RS ima na temelju Daytonskog spotazuma što bi ujedno bio uvod u njegov nestanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako (u SNSD-u) pokušaju dovršiti projekt Karadžića i Mladića, završit će kao i oni", upozorili su iz SDA.

Institucijama međunarodne zajednice ujedno su uputili poziv da iskoriste svoj mandat i spriječe ove opasne aktivnosti koje ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDA drže kako SNSD zbog gubitka potpore i rastućeg nezadovljstva kod građana RS pokušava provokacijama i proizvođenjem kriza pribaviti jeftine političke poene i odvratiti pažnju javnosti od teških socijalno-ekonomskih problema koje su proizveli i za koje nemaju rješenja.

Deklaraciju SNSD-a još ranije je osudio Ured visokog prdstavnika za BiH (OHR) upozoravajući kako entiteti nemaju pravo na otcjepljenje te kako tu činjenicu ne može promijeniti niti jedan stranački papir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na saboru SNSD-a održanom u subotu u Istočnom Sarajevu na kojemu je Dodik ponovo izabran za predsjednika stranke usvojena je deklaracija o "slobodnoj i samostalnoj RS".

U tom se dokumentu traži da se RS-u predaju broje ovlasti koje sada ima BiH kao država a ukoliko se to ne dogodi traži se referendum o otcjepljenju od BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko do 2017. ne bude vidljivih elemenata stabilizacije RS sukladno ustavu BiH, u 2018. provest ćemo referendum o svom statusu i utvrditi ga. Prijedlog će biti samostalna država", najavio je u subotu Dodik.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo