vinari nezadovoljni / Upozorenje o štetnosti alkohola uskoro i na svakoj boci vina

Upozerenje o štetnosti alkohola uskoro će stajati na svakoj boci vina. Europski parlamnt izglasovao je rezoluciju kojom od Europske komisije traži da se vinske boce označavaju kao i smrtonosne kutije za cigarete. I sa istaknutim brojem kalorija. Oko toga su se podijelili i naši eurozastupnici, a naši su vinari jedinstveno protiv

30.4.2015.
22:34
VOYO logo

Poput cigareta, i vina će uskoro dobiti svoju naljepnicu na kojoj će se konzumente upozoravati na njegove negativne učinke.

Branko i Joelle uz dobar ručak vole popiti čašu dobrog vina. U Francuskoj, gdje su ranije živjeli, vino ima kultni status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Francuskoj kažemo: jedna čaša vina čini dobro, a druga već poništava to dobro", kaže Joelle. 

Ali, ne piju svi umjereno niti su dobri poznavatelji vina. Rijetki znaju koliko kalorija se krije u čašama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A piće jest kalorično. Decilitar piva ima oko 46 kalorija, ista količina vina ili pjenušca prosječno oko 80, a samo jedna čašica žestice čak 245 kalorija.

Upravo zato Europski parlament izglasao je rezoluciju kojom od Europske komisije traži da najkasnije do kraja iduće godine na svakoj butelji jasno piše kalorijska vrijednost i upozorenje kako je vino 'namirnica opasna za trudnice i vozače'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova rezolucija se ne bavi time niti želi zabraniti umjereno uživanje alkohola. Njen cilj nije bez posla ostaviti vinare, pivare ili proizvođače boca, već zaštiti skupine najugroženije alkoholom poput djece, mladih, vozača i trudnica", objasnila je Biljana Bozar, zastupnica u Europskom parlamentu. 

Dubravka Šuica smatra da bi o tome svaka država trebala odlučivati posebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su hranjive vrijednosti u pitanju, mislim da će to povećati cijenu boce vina i zato se zalažem da to rješimo na drugačiji način", rekla je. 

Vinari sve to smatraju suvišnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se pretjerane količine konzumiraju, bilo to vina, bilo to piva, štetne su i za vozače i za trudnice, pa i sve nas ostale. I mislim da je to nepotrebno stavljati i da to samo šteti nama proizvođačima i našim potrošačima u konačnici", ogorčen je vinar Željko Vrsaljko iz Nadina. 

S etiketama upozorenja, smatraju, vino će se staviti u isti koš kao i cigarete - iako je dokazano da je jedna čaša kvalitetnog vina dnevno dobra za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike