RTL neslužbeno doznaje / USKOK ciljano išao u potragu za Bandićevim umjetninama?

Dok Milan Bandić peti dan provodi iza rešetaka otkrivaju se detalji pretresa njegove vikendice pokraj Samobora. Policija je u podrumu kuće pronašla više od stotinu umjetničkih slika, a RTL neslužbeno doznaje da se ciljano išlo u potragu baš za njima. Umjetnine Bandić nikad nije prijavio u imovinskoj kartici pa USKOK utvrđuje ima li svu potrebnu dokumentaciju.

24.10.2014.
19:00
VOYO logo

Malo mjesto kod Samobora skrivalo je velike tajne – dosad.

U skrivenom spremištu svoje vikendice, Milan Bandić držao je više od stotinu slika. Kako je došao do njih? Upravo zbog ovog pitanja, sad će se proširiti istraga.

U pretresu vikendice od 70 kvadrata, koju je gradonačelnik Zagreba uredno godinama prijavljivao u imovinskoj kartici, prije dva dana USKOK-ovi istražitelji su pronašli skriveno blago – koje nikad nije prijavio. Susjedi kažu da su često viđali Bandića, ali nikad kako nosi slike. Vijest o uhićenju – iznenadila ih je.

Kako RTL doznaje od izvora bliskih istrazi, USKOK je ciljano pretraživao Bandićevu vikendicu jer su sumnjali da bi tamo mogli pronaći velik broj umjetnina. Jutarnji list piše - većinom su to slike suvremenih hrvatskih autora poput Murtića i Berbera. Ova Bandićeva strast javnosti dosad nije bila poznata, a istraga treba utvrditi je li slike dobio na dar ili je sam ulagao u umjetnine.

Iako je Bandić tu često provodio vrijeme i dovodio prijatelje, danas nitko ne želi potvrditi da je ikad vidio njegovu kolekciju.

"Ne mogu vam reći, niti ću komentirati u budućnosti bilo kakva pitanja što se tiče gradonačelnika Bandića", kaže predsjednik Gradske skupštine Zagreba, Darinko Kosor.

Ovo je treći visokorangirani dužnosnik kojemu je USKOK pronašao skroviti bunker s umjetninama. Sanader, Vidošević i Bandić sami bi mogli napuniti neke od najvećih hrvatskih muzeja.

Prije četiri godine kod bivšeg premijera pronađeno je 400 slika, ukupne vrijednosti oko milijun eura, a prije godinu dana kod bivšeg šefa gospodarske komore, pronađena je zbirka od čak 560 umjetnina, ukupne vrijednosti oko 5 milijuna eura. Uz ljubav prema umjetnosti, kolekcionarska strast uobičajen je način štednje.

"Recimo banke odaberu slike kojima se vrijednost može povećati kroz nekoliko godina, ulažu u to, i to je neka vrsta kapitala", objašnjava povjesničar umjetnosti, Feđa Gavrilović.

Kapital koji sad čuva država. A tek nakon eventualne pravomoćne presude ured za upravljanje državnom imovinom moći će ih staviti na aukciju, kojom bi se mogao napuniti državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo