Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
pazite što i kako jedete

Usputnim jedenjem unosi se više kalorija

Znanstvenici su za potrebe istraživanja kategorizirali jedenje kao 'neometano' jedenje koje karakterizira unošenje hrane u tišini i uz razmišljanje o onom što se unosi ili 'usputno' u kojem se ne prati to što se jede niti koliko se hrane unosi.

Image
Foto: PHOTOS/ILUSTRACIJA
S.M./Hina/ 18.3.2013. u 14:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osobe koje jedu ili grickaju dok gledaju televiziju, čitaju ili igraju igrice unose više kalorija, posebno kasnije tijekom dana, nego da sjednu za stol i objeduju, pokazala je britanska analiza oko desetak ranijih istraživanja.

"Neka su istraživanja pojedinačno upućivala na to, no nikad svi dokazi nisu objedinjeni", kazao je voditelj istraživanja Eric Robinson sa sveučilišta Liverpool koji kaže da bi se unos kalorija usputnim jedenjem mogao povećati i do 50 posto.

No dok usputno jedenje može povećati unos kalorija, prisjećanje na hranu pojedenu tijekom proteklog obroka rezultira manjim unošenjem kalorija, utvrdili su stručnjaci.

"Iako mislimo da naizgled lako donosimo odluke o tome što i kada jedemo te su odluke u suštini vrlo kompleksne i mogu biti lako ometane", kaže Suzanne Higgs s britanskog sveučilišta Birmingham koja je radila na istraživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici su za potrebe istraživanja kategorizirali jedenje kao "neometano" jedenje koje karakterizira unošenje hrane u tišini i uz razmišljanje o onom što se unosi ili "usputno" u kojem se ne prati to što se jede niti koliko se hrane unosi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition obrađeni su rezultati ranijih istraživanja provedenih između 1997. i 2011. koja su se sva bavila pitanjem unošenja hrane, ali su se razlikovala po metodologiji.

Upravo se čita

Image
VEČERA ZA 5 NA SELU

Luka je otac sina s invaliditetom: 'Možete shvatiti kako hoćete, ali ja svome Anti nisam dao da bude invalid'

Utvrđeno je da se usputnim jedenjem unese oko 10 posto veća količina hrane a kasnije tijekom dana ispitanici su tim načinom jedenja unosili čak i 25 posto više hrane.

U dodatku na to utvrdili su da je prisjećanje na pojedeno tijekom ranijeg obroka smanjilo unos hrane u sljedećem obroku za deset posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
S.M./Hina/ 18.3.2013. u 14:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Graditelj kućice za RTL.hr

Anastaziji uklonili kućicu, a zima dolazi. 'Filmovi se mogu snimati, oni ne oštećuju - a kućica oštećuje?'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba