hoće li mu se suditi? / Usred Osijeka već 20 godina živi bivši čuvar Auschwitza!

U Osijeku živi čuvar u više nacističkih logora, uz ostalo i Auschwitza, kojeg traži Njemačka zbog ratnog zločina. Za RTL je šef Centra Simon Wiesenthal Efraim Zurof potvrdio da Njemačka traži još 38 čuvara zatvora u Auschwitzu-a Jakov Dencinger je jedan od sedmorice koji su u inozemstvu.

30.1.2014.
18:53
VOYO logo

Jakob Dencinger nije se skrivao. Živi usred Osijeka, prima dnevne novine, a posjetitelje gleda kroz kameru, a vrata ne otvara.

Susjedi ga znaju kao ljubaznu osobu, teško bolesnu i nepokretnu. Vijest da je kao osamnaestogodišnjak bio čuvar u Auschwitzu – šokirala ih je.

Nakon njemačkog tužiteljstva, Dencingerova prošlost našla se i pod povećalom DORH-a. Provjerava se sumnja da je kao pripadnik Totenkopfa - Mrtvačkih glava, činio zločine. Svjetski lovac na naciste za RTL kaže da se mora brzo djelovati.

"Postoje dvije mogućnosti – suđenje u Njemačkoj ili u Hrvatskoj. Nadam se da će proces biti pokrenut po hitnom postupku, zbog njegove poodmakle dobi. U svakom slučaju, nadam se da će se sve dogoditi brzo i da će biti izveden pred lice pravde", izjavio je direktor Centra SimonWiesenthal EfraimZuroff.

Pravdi se nadaju i Židovskoj općini Osijek. Dragin stric jedini je u obitelji koji je preživio Auschwitz.

"Zajedno s njim u logoru je bio i njegov brat, koji je u šetnji logorom sagnuo se da pokupi kore od krumpira i pred njegovim očima je bio ubijen", kazao je tajnik Židovske općine Osijek DragoKon.

U rodnom mu Čepinu, gdje Dencinger ima grobnicu, govore da je svima pomagao. Obitelj tvrdi da o njegovom ulasku u Hitlerove postrojbe – ne znaju ništa.

Osječki 'Volksdeutscher' nakon rata je živio u Americi, kao biznismen i obiteljski čovjek. S logorima smrti povezalo ga se još krajem osamdesetih, zbog čega su mu Sjedinjene Države oduzele državljanstvo.

U Osijeku je mirno živio zadnjih 20 godina. Iako su to znale i Njemačka i SAD, zbog složenog postupka podaci su prikupljeni tek lani. 

Njemačka traži još 38 čuvara iz Auschwitza, sedam ih je izvan njezinih granica, a jedan - u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo