Korak unatrag / Ustavni sud jednoglasno ukinuo zdravstveni odgoj!

Image
Foto: RTL

Ustavni sud je prihvatio zahtjeve udruga Grozd i Reforma te stranke HSP i ukinuo sva četiri modula zdravstvenog odgoja.

22.5.2013.
8:00
RTL
VOYO logo

Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti i ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja koji je stupio na snagu u veljači te odredio da će se do donošenja novog kurikuluma, usklađenog s ustavnim zahtjevima, predavati sadržaji zdravstvenog odgoja prema programu koji se provodio do početka ove školske godine.

Postupak za ocjenu ustavnosti Ustavni sud pokrenuo je na zahtjev udruga Grozd i Reforma, HSP-a 1861 i građana koji su zatražili ukidanje odluke ministra Željka Jovanovića o uvođenju kurikuluma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je sporan tek njegov 4. modul koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju Ustavni je sud ukinuo cijeli Kurikulum jer se 'ustavnopravno sporne točke' odnose na cijeli dokument.

Po riječima suca izvjestitelja Mate Arlovića država je nove nastavne sadržaje trebala uskladiti sa slobodom roditelja na odgoj djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


(Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

"U konkretnom slučaju država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje zdravstvenog odgoja u državnim odnosno javnim školama na uravnotežen način uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj djece", ustvrdio je Arlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zaključila je da najviše pravosudno tijelo snažno podržava zdravstveni odgoj u javnom školstvu.

"No traži da se nastavni sadržaji sustavno pripreme za provedbu u proceduri koja će biti usklađena s ustavnim zahtjevima", kazala je Omejec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je da je ovo prvi slučaj u kojemu Ustavni sud odlučuje o ustavnim odredbama koje govore o odgovornosti roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece, ali i da djetetu osiguraju pravo na potpun razvoj osobnosti.

Predlagatelji su zatražili ocjenu suglasnosti odluke o uvođenju Kurikuluma s Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju, Zakonom o sustavu državne uprave te Obiteljskim zakonom. Smatraju da su odlukom povrijeđeni i međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Konvencije o pravima djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, drugi europski slučajevi, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, govore da pravo na odgoj vlastite djece nije nepovredivo jer je, primjerice u predmetu Dojan i drugi protiv Njemačke iz 2011., Europski sud odbacio tužbe pet bračnih parova iz Evangeličke baptističke crkve koji su novčano kažnjeni zbog odbijanja slanja djece na nastavu spolnog odgoja.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL



Pravobraniteljica je početkom godine, u jeku kritika spolnog odgoja kojima su bile obilježene i božićne propovjedi biskupa, ocijenila da nijedan dio spornog modula nije suprotan ustavno-pravnom poretku niti međunarodnom i nacionalnom antidiskriminacijskom zakonodavstvu i pritom spomenula sudske slučajeve iz Njemačke.

Ministru znanosti i obrazovanja Željku Jovanoviću stranke koje njeguju tradicionalne kršćanske vrijednosti, zatim Katolička crkva i udruge bliske njezinu nauku zamjeraju izostanak javne rasprave o programu spolnog odgoja za koji kažu da je protivan Ustavu i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

On je pak u više navrata odbacio tvrdnje da zdravstveni odgoj u školama krši ustavno pravo roditelja da djecu odgajaju u skladu sa svojim svjetonazorom, ustvrdivši da je riječ o 'neistinama i dezinformacijama koje zlonamjerno i neodgovorno šire pojedine udruge'.

Nasuprot udrugama bliskim Katoličkoj crkvi koje su oštro napale kurikulum, u obranu uvođenja Zdravstvenog odgoja stale su udruge poput Platforme 112 koja tvrdi da je on utemeljen na znanstveno provjerenim informacijama te predstavlja nužan iskorak u procesu stvaranja modernog obrazovnog sustava.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu održan je i prosvjedni skup za uvođenje Zdravstvenog odgoja na temelju znanstvenih spoznaja i ustavnih vrijednosti i protiv miješanja Katoličke crkve u hrvatski obrazovni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL


(Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL)

Tih je dana Crkva u trgovačkim centrima i kioscima dijelila letak protiv predloženog zdravstvenog odgoja, a udruge bliske njoj, kao i HDZ, HSP i još neke stranke s desnog političkog spektra, optužile su ministra Jovanovića da nameće njima neprihvatljiv svjetonazor i ideologiju te su zatražile da on bude izborni predmet. HHO je pak pozvao vladu da privremeno obustavi projekt zdravstvenog odgoja.

Kulminacija polemike o spolnom odgoju bila je krajem siječnja, kada je na poziv katoličkih udruga, u Hrvatskoj boravila američka publicistkinja i protivnica liberalnog seksualnog odgoja Judith Reisman, što je izazvalo ogroman interes podijeljene javnosti. Reisman je pritom jednog od autora 4. modula Aleksandra Štulhofera optužila da je u svom radu surađivao s pedofilima, dok je ona najavila tužbu protiv hrvatskih medija tvrdeći da su je oklevetali.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo