primirje se poštuje / Utihnulo oružje u Gazi, stanovnici slavili

Image
Foto: APimages

Postignut nakon diplomatskih napora sa svih strana, posebice Egipta i SAD-a, prekid vatre u Pojasu Gaze je stupio na snagu. Ipak, i nakon početka primirja nekoliko je raketa iz Pojasa Gaze palo na nenaseljena područja u južnom Izraelu.

22.11.2012.
9:08
APimages
VOYO logo

Prekid vatre u Pojasu Gaze, koji su u srijedu navečer sklopili Izrael i palestinski radikalni pokret Hamas, u četvrtak ujutro uglavnom se poštuje, nakon osmodnevnog sukoba u kojemu je život izgubilo najmanje 162 Palestinaca i petero Izraelaca.

Postignut nakon diplomatskih napora sa svih strana, posebice Egipta i SAD-a, prekid vatre je stupio na snagu, piše u tekstu sporazuma koji je u Kairu objavio šef egipatske diplomacije Muhamed Kamel Amr pored američke kolegice Hillary Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, i nakon početka primirja nekoliko je raketa iz Pojasa Gaze palo na nenaseljena područja u južnom Izraelu, priopćila je izraelska policija. U Gazi su očevici rekli da se nakon početka prekida vatre čula snažna eksplozija. U tim incidentima nije bilo žrtava, ali na objema stranama i dalje vlada veliko nepovjerenje.

U Pojasu Gaze, izmučenom s osam dana neprekidnih izraelskih zračnih napada, neposredno nakon početka primjene prekida vatre počela je proslava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napori Egipta omogućili su "sporazum o prekidu vatre", kazao je egipatski ministar čija je zemlja odigrala ključnu ulogu u njegovoj izradi.

U Jeruzalemu, premijer Benjamin Netanyahu objavio je kako je pristao "dati priliku" egipatskom prijedlogu nakon što je razgovarao s američkim predsjednikom BarackomObamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je zahvalio egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju i Netanyahuu i iznio cilj postizanja "trajnog" mira u palestinskoj enklavi koja graniči s Egiptom i Izraelom.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je Izrael i Hamas da "djeluju ozbiljno" na održavanju prekida vatre, u izjavi 15 članova Vijeća, prvoj službenoj od početka sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo