'gradovi bez proračuna' / Uz Dubrovčane na prijevremene izbore i stanovnici Raba, Hvara i Omiša!

Zbog neizglasavanja proračuna za iduću godinu, uz Dubrovčane na prijevremene izbore će i stanovnici Raba, Hvara, ali i Omiša. To je grad u kojem je prije godinu i pol došlo do velikog preokreta kada je vlast od HDZ-a preuzeo nezavisni gradonačelnik koji je počeo uvoditi reda.

30.12.2014.
18:22
VOYO logo

Burno na moru, nemirno i u gradu. Zbog nedostatka kvoruma Gradsko vijeće nije moglo donijeti proračun, pa Omiš ide u ponovne izbore.

"Ovo je čista opstrukcija, ovo je sramotan način ponašanja političara koji bi trebali radit u interesu građana, a u stvari radu samo za svoje interese. Ovakve stvari bi se tribale sankcionirati", poručio je gradonačelnik Omiša IvanKovačić.

Sjednicu je bojkotiralo devetero vijećnika, od kojih ih je osmero iz HDZ-a. Deveti im je prišao iz gradske vladajuće koalicije. Protiv novog proračuna od 71 i pol milijuna kuna glasovali su i početkom prosinca.

"Mislimo da je proračun nerealan, ovo što je gradske vlast u godinu i pol dana pokazala totalnu nebrigu za krupne projekte, kao što je sanacija stijena, cesta prema gatima, prilaz kanalizacija, škole i slično, to su naše krupne zamjerke njima", kazao je gradski vijećnik u Omišu IvanŠkaričić.

Omišani će tako na izbore za vijećnike, a nakon godinu i pol ponovno će birati i gradonačelnika.

"Naravno da smo ogorčeni, meni je ovaj gradonačelnik vidi se promjena", komentirala je Stanislava iz Omiša.

Proračun za 2015. sinoć je pao i u Rabu. Grad je pripremio odluku o privremenom finaciranju grada za prva tri mjeseca iduće godine, ali vijeće zbog toga neće biti sazvano pa se ide u izvanredne izbore.

"Po mojem mišljenju koštat će nas to ne samo financijski nego i u smislu pripreme za turističku sezonu i priprema i dovršetka nekih projekata", smatra gradonačelnica Raba RosandaKrstinić Guščić.

Da će kriza lokalne vlasti donijeti i Dubrovniku velike probleme, tvrdi i tamošnji gradonačelnik. Dok se ne donese novi proračun, stat će legalizacija i mnogi drugi projekti.

"Tvrđava na Srđu ukoliko preda zahtjev i dobije suglasnost ne može dobiti dozvolu za nastavaka radova", kazao je gradonačelnik Dubrovnika AndroVlahušić.

Prijevremeni izbori prema zakonu se moraju održati u roku od 90 dana od raspuštanja gradskih vijeća i gradonačelnika.

"U slučaju da se do nove godine ne donese proračun Vlada će na prijedlog ministarstva uprave donijeti rješenje o raspušanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog gradočnačelnika", poručio je pomoćnik minstra uprave BorisMilošević.

Dok građani ne izaberu svoje gradonačelnike, njihove poslove obavljat će povjerenici, koje imenuje Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo