Novi kompleks zgrada / Uz Vjesnik će niknuti Todorićevi i Pavićevi neboderi od 25 do 34 kata

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pravo na oko 60 posto vlasništva nad jednom od najvrijednijih parcela u središtu Zagreba polažu država i tiskara Vjesnik d.d., na gotovo 11 posto Tisak u sklopu Agrokora Ivice Todorića, na 10,84 posto Styria preko Večernjeg lista, a na 11,94 posto Allegheny Financial Ninoslava Pavića i partnera.

26.3.2015.
8:30
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Iako još nije postignut dogovor o podjeli i upisu vlasništva nad zemljištem i nekretninama nekadašnjeg NIŠPROVjesnika, izrađena je Studija prostornog uređenja mogućnosti izgradnje kompleksa Vjesnik koja predviđa izgradnju poslovno-stambenog prostora na čak 260.000 četvornih metara.

Prošlog je tjedna na Općinskom građanskom sudu Zagrebu raspravljen zajednički prijedlog Vjesnika d.d., Tiska, Večernjeg lista i Allegheny Financiala, nekretninske tvrtke Ninoslava Pavića i partnera o uknjiženju vlasništva nad neboderom Vjesnika i okolnim zgradama, svojevremeno procijenjenim na 80 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država planira kupiti preostale dijelove Vjesnikovih nekretnina

Prema dogovoru suvlasnika, pravo na oko 60 posto vlasništva nad jednom od najvrijednijih parcela u središtu Zagreba polažu država i tiskara Vjesnik d.d., na gotovo 11 posto Tisak u sklopu Agrokora IviceTodorića, na 10,84 posto Styria preko Večernjeg lista, a na 11,94 posto Allegheny Financial NinoslavaPavića i partnera.

Na prvom ročištu predstavnica DORH-a istaknula je da se ne protivi prijavi predlagatelja za uknjiženjem vlasništva, ali i da država ima namjeru kupiti preostale dijelove nekretnina bivšeg NIŠPRO Vjesnika, sukladno Planu upravljanja državnom imovinom u 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eventualnim državnim preuzimanjem cijelog Vjesnikova kompleksa svi bi suvlasnici nakon uknjiženja vlasništva i odobrenja DORH-a trebali biti bogato isplaćeni, a pronađe li se zainteresirani investitor, otvorila bi se mogućnost gradnje za koju već postoji preliminarna studija.

Naime, suvlasnici su naručili Studiju prostornog uređenja mogućnosti izgradnje kompleksa Vjesnik, koja je izrađena još 2012. godine, čak tri godine prije nedavno pokrenutog uknjiženja vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema studiji povjerenoj poduzeću Stimar, a izrađenoj u birou Urbane tehnike, na Vjesnikovoj parceli od 32.435 četvornih metara moguća je gradnja poslovno-stambenog prostora na čak 260.000 četvornih metara, gotovo šest puta više od sadašnjih 45.000 korisnih kvadrata na 17.606 četvornih metara izgrađene površine.

U studiji, koja nije predstavljena široj javnosti iako najbolje pokazuje namjere suvlasnika Vjesnikova kompleksa, nude se četiri skice budućeg uređenja poslovnog kompleksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neboderi od 25 do 34 kata

Kako Hina doznaje, od sadašnjeg kompleksa ostaje samo Vjesnikov neboder, ruše se dvorišne zgrade i press centar (zgrada bivših redakcija Večernjeg lista, Vjesnika i Sportskih novosti), a prostorom dominiraju, ovisno o varijanti, neboderi od 25 do 34 kata.

U vrijeme izrade studije odlučivalo se o izgradnji nebodera Tower 123 na zagrebačkoj Trešnjevci, prema planu tvrtke Ninoslava Pavića i partnera, koji je također trebao imati 34 kata, no od toga nije bilo ništa jer je Grad Zagreb stopirao projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O planiranoj gradnji na prostoru Vjesnikova kompleksa zasad nema novih informacija, a prema riječima Vjećeslava Maleša, predsjednika Uprave Vjesnika d.d., taj je dokument izrađen još za mandata prethodnih uprava tog poduzeća i o njemu treba odlučiti novi vlasnik cijelog kompleksa.

Kako ističu u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ), struka nije bila upoznata s tom studijom, a po riječima predsjednika DAZ-a Tea Budanka, predložena se izgradnja na prvi pogled čini potpuno besmislenom s obzirom na čitav niz praznih poslovnih prostora i građevina u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo