VRIJE NA KOREJSKOM POLUOTOKU / Uzbuna i vojna vježba. Slijedi odgovor?

Image

Južnokorejske vlasti oglasile zračnu uzbunu za otok Yeonpyeong i pozvale novinare da napuste otok. Počele vojne vježbe sa SAD-om, a Sjeverna Koreja prijeti protunapadom.

28.11.2010.
14:25
VOYO logo

SEUL - Južnokrejske vlasti objavile su u nedjelju zračnu opasnost za otok Yeonpyeong, koji je granatiran u utorak, jer su se iz smjera Sjeverne Koreje čule detonacije.Vlasti su zapovijedile stanovnicima otoka da se sklone u skloništa, a uzbuna je prekinuta nakon 40-tak minuta kada su detonacije prestale. Niti jedna granata nije pala na otok, koji se nalazi u neposrednoj blizini sporne morske granice između dviju Koreja, zapadno od poluotoka.

Da se napetost osjeća na spomenutom tooku govori i činjeica da je većina od 1.300 stanovnika napustilo svoje kuće, a južnokrejske vlasti zatražile se od 400-tinjak novinara napuste otok "jer im ne može jamčiti sigurnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno je nemoguće predvidjeti vrstu provokativne akcije koju bi Sjeverna Koreja mogla poduzeti, koristeći kao opravdanje zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država", stoji u priopćenju južnokorejskog ministarstva obrane.

Uzbuna je oglašena nakon što su SAD i Južna Koreja u nedjelju započeli četverodnevne vojne vježbe u Žutom moru u kojima sudjeluje i nuklerani nosač zrakoplova USS George Washington.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja upozorila da će, budu li povrijeđene njezine teritorijalne vode, odgovoriti "nemilosrdnim vojnim protunapadom",

Istovremeno, Kina je predložila održavanje hitnih konzultacija početkom prosinca zemalja koje sudjeluju u pregovorima šestorice o sjevernokorejskom nuklearnom programu (obje Koreje, SAD, Japan, Rusija i Kina), "radi razmjene stajališta o temama koje trenutno izazivaju veliku zabrinutost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo