legalan, ali teško dostupan / Varga: Žene, prijavite uskraćivanje prava na abortus!

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar zdravlja Siniša Varga pozvao je pacijentice da prijave ginekologe i bolnice koji odbijaju raditi abortuse na zahtjev žene.

12.11.2014.
13:45
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravlja Siniša Varga pozvao je danas građane da prijave bilo kakvo uskraćivanje njihovih prava u bolnicama, pa i prava na abortus.

Varga je to rekao tijekom aktualnog prijepodneva, odgovarajući na upozorenje SDP-ove zastupnice Karoline Leaković da je sve više liječnika koji zbog priziva savjesti odbijaju raditi pobačaje. Leaković je podsjetila da je riječ o pravu koje ženama jamči zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varga je potvrdio da važeći zakoni precizno definiraju kako se ostvaruje pravo na taj medicinski zahvat i reguliraju priziv savjesti ginekologa.

"Prepoznali smo da je došlo do određenih propusta uprava bolnica i šefova ginekologije i opstetricije u određenim zdravstvenim ustanovama. Već smo odradili sastanke sa sanacijskim upraviteljima, odnosno ravnateljima bolnica da ih upoznamo s njihovim obvezama po pitanju provođenja zakona, ali i s određenim provedbenim mjerama, kako bi se ta dostupnost osigurala i u bolnicama u kojima je došlo do priziva savjesti svih liječnika", kazao je Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su pravnici Ministarstva izradili naputak kako u idućem razdoblju osigurati dostupnost zdravstvene zaštite.

"Isto tako, apeliramo na širu javnost da imenom i prezimenom ili anonimno prijave bilo kakva odstupanja od ili uskraćivanja njihovih prava, jer na taj način ciljanom kontrolom možemo biti puno efikasniji, otklanjanjem bilo kakvih barijera tom medicinskom zahvatu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo