HRVATSKA EUROPSKA ZEMLJA / Vatromet i 'Oda radosti' u Osijeku: Nastupili Toni i Magdolne

Image
Foto: RTL

Povijesni hrvatski grad Osijek u kojem je europska kultura i tradicija utkana u tradiciju koja se vidi u svim dijelovima grada na pročeljima zgrada, ali i bogatoj kulturnoj baštini i naslijeđu, danas je cijeli dan nizom manifestacija slavio ulazak Hrvatske u EU, a središnji je događaj bio točno u ponoć u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, gdje su Toni Cetinski i mađarska pop pjevačica Magdolne uz Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izveli Beethovenovu Odu radosti.

1.7.2013.
0:33
RTL
VOYO logo

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić u društvu zamjenika mađarskog premijera Tibora Navracsicsa, poželio je Osječanima da ulaskom u veliku europsku obitelj ravnopravno sa svim građanima Europe grade svoju budućnost.

Više nema granica, a one granice koje imamo u sebi moramo srušiti i nastaviti graditi svoj grad na europskim temeljima koji su ovdje snažno utkane, rekao je Vrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik mađarskog premijera čestitao je Osječanima veliki dan i poželio da kroz dobrosusjedske odnose nastave graditi mostove prijateljstva.

Gradonačelnik Vrkić i zamjenik mađarskog premijera Tibor Navracsics prije početka slavlja u osječkoj Tvrđi otvorili su u Galeriji likovnih umjetnosi izložbu slikara Ivana Reina "Pariška paleta 1929. -1940". Rein je rođen u Osijeku 1905. u intelektualnoj židovskoj obitelji. Djela izložena na ovoj izložbi, njih 54, dio su donacije Reineove sestre Renate Stefanelli. Izložba je otvorena u sklopu Osječkog ljeta kulture, koje je otvoreno sinoć, a trajat će do 12. srpnja i posvećeno je ulasku Hrvatske u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban dio europske bliskosti Osijeka i Mađarske bili su biciklisti Osijeka i Pečuha. Na središnji osječki Trg Ante Starčevića večeras je došlo stotinjak biciklista iz Pečuha zajedno s dogradonačelnikom Csaba Nagy.

Na osječkom su Trgu zavijorile zastave Europske unije, Mađarske, Austrije i Hrvatske. U isto vrijeme u Pečuh je stiglo stotinu osječkih biciklista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program proslave ulaska Hrvatske u EU u osječkoj Tvrđi na Trgu Svetoga trojstva počeo je u 22 sata koncertom Cetinskog i mađarske pjevačice Magdolne Ruzsa.

Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham rekao je kako su se posebni svjetlosni efekti u bojama Europske unije "tako lijepo uklopili u grad koji je oduvijek pripadao europskoj kulturi i tradiciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ponoćne Ode radosti i prelaska na 1. srpnja kada je Hrvatska postala 28. članica Europske unije vatromet je svojim bojama i ljepotom pokazao što možemo očekivati od izazova koji je pred nama, rekao je gradonačelnik Ivica Vrkić.

U isto vrijeme kada se gradom na Dravi razlijevala Oda radosti, na graničnom prijelazu Donji Miholjac, članovi Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka i Zbor Mecsek iz Pečuha održali su program pod nazivom "United Europe singing" sastavljen od glazbenih brojeva koje su izveli na sedam europskih jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo