više nego lani / Važan kotačić u oporavku gospodarstva: Vojna oprema i oružje!

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

'Vojna industrija može biti itekako važan kotačić u oporavku hrvatske industrije. Mi smo u zadnje tri, četiri godine puno napravili u tom pogledu. Pridonijeli smo da se taj izvoz poveća', izjavio je ministar obrane Ante Kotromanović.

30.1.2015.
12:55
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je lani izvezla vojne opreme i oružja u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna, što je povećanje od 25 posto u odnosu na godinu prije, kazao je u petak ministar obrane AnteKotromanović, gostujući na Okruglom stolu Poslovnog dnevnika pod nazivom "Dijamanti hrvatskog gospodarstva".

"Vojna industrija može biti itekako važan kotačić u oporavku hrvatske industrije. Mi smo u zadnje tri, četiri godine puno napravili u tom pogledu. Pridonijeli smo da se taj izvoz poveća. Pritom ne treba zaboraviti da je užasno teško napraviti vojni proizvod koji bi bio konkurentan na svjetskom tržištu, no mi imamo nekoliko tvrtki koje izvoze po cijelom svijetu", izjavio je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je kako mu je uvijek bio cilj zaštititi hrvatske proizvode i proizvođače, tako da je prije svega presjekao spone koje su svojevremeno ovdje imali jaki uvozni lobiji, forsirajući strane proizvode. Danas, ističe ministar obrane, Hrvatska ima pušku VHS2, kao jednu od najboljih u svijetu, a puno se izvoze i ostale vrste naoružanja, poput, recimo, 30 milimetarskog snajpera.

Ujedno, kako je naveo, u posljednje tri godine riješilo se - što uništivši po cijeni od 10 milijuna kuna godišnje, što prodavši – i pitanje 20 tisuća tona starog streljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Inače, početkom 2015. godine Ministarstvo obrane RH (MORH) potpisalo je ugovore sa 22 domaća proizvođača vojne opreme i oružja.

S druge strane, Kotromanović je napomenuo da se u Hrvatskoj iznimno teško razbijaju stečene navike te da smo po tom pitanju spori i neučinkoviti, dok je svaki preokret na nešto novo iznimno bolan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je pritom 200 praznih stanova u vlasništvu MORH-a za koje do nedavno nije niti znao. Samo popis nekretnina MORH-a radio je dva puta, iako bi se time trebale baviti četiri agencije.

DavorSabolić iz Čateksa, tvrtke koja već 20 godina surađuje s MORH-om, naveo je još jednu nelogičnost. Naime, prema njegovim riječima javni sektor godišnje troši 500 milijuna kuna za materijal za odjeću, a 90 posto od toga se uvozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontinuirano ulaganje u razvoj i kvalitetu glavne su poluge da se netko održi na vrhu, tvrdi Subeije Kalo iz tvrtke Dok-Ing, koja se se osim električnim vozilima bavi i strojevima za razminiranje te strojevima za rudarstvo. I jedne i druge izvozi po cijelom svijetu.

Za MilkuKosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca najuspješnije hrvatske tvrtke iznadprosječno mnogo ulažu u istraživanje i razvoj, ali uz to imaju i viziju vodstva, kvalitetne ljude i konkurentnu tehnologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak Okruglog stola je da mnoge hrvatske tvrtke imaju tradiciju, kvalitetu i perspektivu, a država bi se trebala dodatno pobrinuti da im stvori uvjete kako bi bile još konkurentnije kako na domaćem tako i na stranim tržištima.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo