teški radnički uvjeti / Već 13 radnika poginulo je na radu ove godine, svake godine ozlijede se tisuće: 'Najčešće ode šaka ili ruka'

Proslavljen je Praznik rada, karanfili i grah su podijeljeni, a radnici su se vratili na posao. U svakodnevicu, a za mnoge ona znači neadekvatne uvjete rada

2.5.2022.
21:30
VOYO logo

U prerađivačkoj tvornici, na plus sedam ili na minus 17, okružen strojevima i trakama proveo je 25 godina radnog vijeka. Mesar Mišel Klasić jedan je od stotina tisuća radnika koji su doživjeli ozljedu na radu.

"Tako se desila ozljeda koju sam imao, imao sam ubod iznad zaštitne rukavice u podlaktici. Porezao sam se. Srećom, bilo je samo mišićno tkivo i nema posljedica", rekao je radnik u mesnoj industriji i član Sindikata PPDIV, Mišel Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozljede su nepredvidljive, nekad nepažnjom radnika, nekad krivnjom poslodavca. Zato je, kaže, nužno da radnici budu odmorni i koncentrirani, a strojevi ispravni. Sada je zadovoljan uvjetima u tvornici u kojoj radi, ali brojni njegovi kolege diljem zemlje - nisu.

"Radimo sa strojevima, alatima, noževima, viličarima, uvijek se može nešto dogoditi i zato je važna prevencija i svaka uložena kuna će se vratiti poslodavcu", kaže Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Državnog inspektorata, lani su se dogodile 723 veće ozljede na radu, 49 sa smrtnim ishodom, neki su umrli prirodnom smrću na poslu, a njih 25 je poginulo. Godinu prije, sličan broj ozlijeđenih, ali veći broj i umrlih prirodnom smrću i poginulih.

I ove godine zabrinjavajuće brojke. Već je 13 radnika poginulo. Ali stvarna brojka ozlijeđenih je puno veća, prema podacima HZJZ-a 2020. gotovo 14 i pol tisuća, a lani 11 i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalistica medicine rada u HZJZ-u, Tamara Radošević, kaže je broj manji jer su u pandemijskoj godini radnici radili od doma. A na pitanje koje su najčešće ozlijede, odgovara:

"U prerađivačkoj industriji i to uglavnom ozljede šaka i ruku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tradicija /

U Maksimiru se slavi Praznik rada: Dijeli se 15 000 porcija štrukli i 30 000 porcija graha

Image
tradicija /

U Maksimiru se slavi Praznik rada: Dijeli se 15 000 porcija štrukli i 30 000 porcija graha

Osim u prerađivačkoj industriji ozljede u česte u građevini i poljoprivredi. Lani ih je u 3. maju bilo 40.

"Od kojih je priznato 33 u sto postotnom obliku. Na to utječe jesu li nosili zaštitna sredstva i opremu", objasnio je organizator zaštite na radu u 3. maju, Aleksandar Jokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Jure kaže, zaštita je dobra kakva je nekoć bila, poslovi su opasni, daleko od onih uredskih.

"Ovdje su prvenstveno ozljeda, pada s visine, opekotine i pad na dijelove tijela, znači pad na dijelove tijela", kaže povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju, .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada radnik zbog ozljede na poslu upadne u zdravstvene probleme, često upadne i u birokratske, jer mora i zdravstvenom i mirovinskom dokazivati što je doživio i proživio.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo