oporavak kuca na vrata? / Veći izvoz nego uvoz! Branko Grčić vidi tračak nade

Državni zavod za statistiku je objavio da je lanjski izvoz veći za mali postotak i u kunama i u eurima. To za potpredsjednika Vlade Branka Grčića znači tračak nade u oporavak, a vijest ga je zatekla u izvoznoj tvrtki u okolici Varaždina. Vlasnici su mu ispričali kako su, unatoč hrvatskoj birokraciji, uspjeli uložiti 600 milijuna kuna.

7.2.2013.
18:32
VOYO logo

Par po par – i tako na milijune. Tvornica rublja talijanske grupacije Calzedonia u Donjem Knegincu primjer je uspješnog biznisa. Hrvatske podružnice prihoduju milijardu kuna na godinu i zapošljavaju 2.150 ljudi. Melem za oči potpredsjedniku Vlade zaduženom za investicije.

"Upravo ono što bi Hrvatskoj u ovom trenutku itekako trebalo", rekao je Branko Grčić.

Tvrtka 90 posto proizvedenog izvozi i jedna je od onih koje su pogurnule hrvatski izvoz u protekloj godini. Sa 72 milijarde i 200 milijuna kuna, u odnosu na 2011. godinu, živnuo je za 1.4 posto, nadmašivši uvoz u kunama, ali i eurima.

"Da bi to mogao bit jedan mali znak da bi u ovoj godini situacija mogla ići u dobrom smjeru", dodao je Grčić.

Zato je Grčić i stigao u okolicu Varaždina - da iz prve ruke provjeri koči li ove ulagače u pokretanju novog distributivnog centra u Jalžabetu možda hrvatska birokracija. A imao je što i čuti.

"Ima jako puno barijera, i to vrlo nelogičnih. Smiješnih dapače. Ako se to uspije otkloniti, bude puno lakše pridobiti strane investitore, a i domaće", pojasnio je Dubravko Hojić, član Uprave Calzedonije.

Iz njihovog ogromnog skladišta od 23.000 kvadrata kroz nekoliko mjeseci započet će distribucija milijuna pari čarapa i kupaćih kostima za mnoge svjetske zemlje. Ukupna investicija, koju čini još nekoliko ovakvih centara, vrijedna je 600 milijuna kuna.

Ulaganje koje će samo za početak zaposliti 250 radnika već u srpnju, moglo je biti dovršeno prije godinu dana da s ishođenjem dozvola nije otezala lokalna vlast. Vlada zna da si takve apsurde, želi li oživjeti gospodarstvo i smanjiti nezaposlenost više ne može priuštiti.

"Na dnevnoj bazi uklanjamo prepreke vrlo konkretne barijere investicijama. Te prepreke i zahtjevi često izazivaju dodatne troškove i zastoje koji onda opterećuju poslovanje i smanjuju konkurentnost ovakvih poduzeća", naglasio je potpredsjednik Vlade.

Većinu nada za oporavak Banski dvori ove godine polažu u privatne investicije poput ove, jer srušeni rejting države, potvrdio je Grčić, neizbježno znači i skromnija javna ulaganja od planiranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo