Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
TRI KRAKA USKOKOVE ISTRAGE

Velika akcija: Uhićen Milan Bandić, Ljubičić i Pripuz, te još 16 osoba!

U velikoj policijskoj akciji, uz Bandića su privedeni i suvlasnik CIOS-a, Petar Pripuz, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, Slobodan Ljubičić Kikaš, te još 16 osoba.

I.H./ 19.10.2014. u 18:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

ZADNJE (NOVO)  - Nakon pretresa stana, Bandić će biti sproveden u policijski kombi, zatim iz garaže zgrade u Bužanovoj izveden dalje, najvjerojatnije vraćen u pritvor, a očekuje se da bi u ponedjeljak ujutro u prijepodnevnim satima, najkasnije do podne trebao biti doveden u USKOK na ispitivanje.

Istraga USKOK-a ide u tri smjera, ima tri kraka, vjerojatno USKOK ide vrlo široko jer pokušavaju zahvatiti 'veliki teren' i usput doći do nečeg konkretnog što će rezultirati sudskim procesima i kaznama.

22:30 - Još uvijek je u tijeku pretraga Bandićevog stana, ali i Ljubičićeve kuće.

22:00 - Nakon privođenja u policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odveden je na pretres svog stana u Bužanovu ulicu, a pretresi domova i poslovnih prostora očekuju i njegove suosumnjičenike - predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, doznaje se od njihovih odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Pred nama je duga noć, još ne znamo o čemu se točno radi", izjavio je Pripuzov odvjetnik Mate Matić. Dodao je kako sumnja da su iza cijelog slučaja "drugi motivi", vjerojatno i politički, no o tome će, kako je rekao, opširnije biti riječi naknadno. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je tek da je u tijeku pretres gradonačelnikova stana.

21:37 -
Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg večeras je u vezi uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdina Slobodana Ljubićića i ostalih rekao da dok se sve ne istraži nema što komentirati, ali i poručio kako bi volio da institucije naprave posao brzo te da uhićeni ako su krivi snose posljedice, a ako nisu budu oslobođeni.

"Kao što kaže gradonačelnik Bandić 'neka institucije rade svoj posao', ali ono što bih ja volio je da naprave taj posao brzo, a ne da bude to trakavica od par godina. Ako su krivi neka snose posljedice, a ako nisu bit će oslobođeni", poručio je u izjavi za Hinu saborski zastupnik HSS-a i predsjednik te stranke Branko Hrg.

Upravo se čita

Image
hrđavo oružje

Novinar objavio navodne snimke kalašnjikova koje dobivaju mobilizirani Rusi: 'Što će s time, prenijeti tetanus?'

21:20 - U velikoj policijskoj akciji, pored Bandića, Ljubičića i Pripuza navodno je uhićeno još 16 osoba, a među njima i dirketor ZET-a Ivan Tolić.

21:15 Reuters također piše o Bandićevom uhićenju te ističe kako nikad nije priveden zbog sumnji na korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodaje kako je Hrvatska krenula u veliku akciju protiv korupcije još 2010. kako bi ispunili zahtjeve za EU članstvo. Spomenuli su uhićenje i suđenje Ivi Sanaderu.

21:13 Osim Bandića, Pripuza i Ljubičića, u akciji je uhićeno još 16 osoba.

21:12 Predsjednica OraH-a ​Mirela Holy rekla je da ne može komentirati slučaj.

U svakom slučaju recentna događanja u Hrvatskoj su velika poruka svim političkim strankama i političarima da svoj posao moraju raditi u javnom interesu - rekla je Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

21:05 Ovo je policijski kombi u kojem je Bandic dovezen na pretres, uskoro bi ga trebali izvesti iz stana.

Image
Foto: RTL/montaža
Image
RTL/montaža

20: 57 U tijeku je i pretres kuće Slobodana Ljubičića.

20:56 Pretresi domova i poslovnih prostora očekuju i Bandićeve suosumnjičenike - predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, doznaje se od njihovih odvjetnika.

"Pred nama je duga noć, još ne znamo o čemu se točno radi", izjavio je Hini Pripuzov odvjetnik Mate Matić. Dodao je kako sumnja da su iza cijelog slučaja "drugi motivi", vjerojatno i politički, no o tome će, kako je rekao, opširnije biti riječi naknadno. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je tek da je u tijeku pretres gradonačelnikova stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko 7,5 milijuna kuna.

Uz Bandića, Pripuza i Ljubičića, navodno je privedeno još petnaestak osoba, a jedan od osumnjičenika uhićen je na granici sa Slovenijom.

Gradonačelnikova glasnogovornica Martina Šušnjara nije željela ništa komentirati rekavši da nema službenih informacija o uhićenju. Na pitanje kako će grad funkcionirati, odnosno tko će obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju Bandićeva dužeg zadržavanja Šušnjara je kazala kako "nema nikakvih problema, jer gradonačelnik Bandić ima dvije zamjenice - Sandru Švaljek i Vesnu Kusin".

Prema neslužbenim informacijama, istražitelji osim suradnje grada s Pripuzovim tvrtkama, gradonačelnika terete s nizom drugih kaznenih djela, među kojima su navodno i nepravilnosti u predizbornoj kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

20:51 U gradsko poglavarstvo je stigao PNUSKOK (Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) s 10-ak istražitelja.

20:46 Zastupnik HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak večeras je u vezi s uhićenjem gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, vlasnika CIOS-a Petra Pripuza i drugih za Hinu izjavio da se u HNS-u neće upuštati ni u kakve komentare postupaka koji su u tijeku.

"Nadamo se da će se sve sumnje koje su istaknute istražiti apsolutno do kraja", poručio je Stojak.

20:15 Saborski zastupnik Dragutin Lesar također se oglasio na svom Facebook profilu te prokomentirao Bandićevo uhićenje: "Ljudi moji, jeli to moguće??? Ufatilo Kikaša, Mileta i Pripuzića! Tobože bavili se korupcijom".

20:07 Željko Jovanović objavio je na svom Facebook profilu jedan svoj intervju iz 2010. kada je rekao da ga ne bi iznenadilo da na Sanaderova i Bandićeva vrata zakuca USKOK. "Nije bilo brzo, ali točan odgovor na oba pitanja! Oba su pala!", komentirao je danas.

20:06 "Moja pretpostavka je da je ovo jedna predizborna priča. Detalje ne mogu govoriti. Radi se o postupku koji je završen prije godinu dana. Sve je ovo čudno i nejasno da se pretrage rade u nedjelju navečer i trajat će cijelu noć. Radi se o jednom poslu vezanom uz firmu Cezar", rekao je Pripuzov odvjetnik Mate Matić.

20:05 RTL-ov reporter Hrvoje Krešić je ispred stana Milana Bandića.

Njegov stan se nalazi na najvišem katu zgrade u Bužanovoj, a s njim trenutno nije njegov odvjetnik Krešimir Krsnik.

Bandić je uvijek ponavljao da mu se podmetalo, a on je uvijek karikaturalno odgovarao sa: "Neka institucije rade svoj posao".

Govorio je kako mu smještaju ministri, SDP i Vlada, koja nikad nije utjecala na institucije.

20:02 Saborski zastupnik Josip Kregar rekao je za uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza kako se radi o društvu koje se ne viđa često na istom mjestu, poduzetniku s problematičnom reputacijom i dvojicom koji vode najznačajnije institucije u gradu.

Kregar smatra da se još premalo zna o tom uhićenju, a zasad samo može citirati omiljenu Bandićevu izjavu 'neka institucije obave svoj posao.

"Pa, počele su", zaključio je Kregar, koji je bio Bandićev protukandidat na izborima za zagrebačkog gradonačelnika.

Predsjednica ORaH-a i saborska zastupnica Mirela Holy kazala je kako, s obzirom na to je da je predstavnica zakonodavne vlasti, ne može komentirati postupak koji je u tijeku sve do pravomoćnosti presude, ako je i bude.

"U svakom slučaju recentna događanja u Hrvatskoj su velika poruka svim političkim strankama i političarima da svoj posao moraju raditi u javnom interesu.

19:56 Oko 19.30 sati USKOK-ov kombi vratio je Bandića u njegov stan u Bužanovoj ulici. U tijeku je pretraga njegovog stana.

19:44 Prema nekim informacijama, policija je morala požuriti sa uhićenjima jer su sumnjivci navodno načuli da su pod istragom, pa su se neki spremali na bijeg.

Neslužbeno se doznaje da su Bandića uhitili na granici sa Slovenijom, na izlasku iz Hrvatske.

19:30 Zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnikpotvrdio je večeras da on zastupa privedenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je popodne navodno uhićen zajedno s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem i vlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom zbog sumnje u više koruptivnih kaznenih djela na štetu grada.

"Da, ja sam njegov odvjetnik, idem upravo k njemu na 'Oranice'", kazao je za Hinu Krsnik večeras nešto iz 19 sati. Oranice su kolokvijalni naziv za sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ali i mjesto gdje se usmnjičenici predaju pritvorskom nadzorniku.

No, Krsnik nije mogao potvrditi je li Bandić i formalno uhićen ili je kod policije na razgovoru.

Glasnogovornica gradonačelnika Bandića, Martina Šušnjara, izjavila je Hini kako nema informacije o eventualnom uhićenju Bandića, rekavši da je gradonačelnik danas popodne brao mahune u svom vrtu na Savici.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uhićen u nedjelju poslijepodne, potvrdio je bliski izvor iz policije.

Uz njega su privedeni i suvlasnik CIOS-a, Petar Pripuz, te predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, Slobodan Ljubičić Kikaš.

O uhićenju je, ne navodeći imena na svojim stranicama, izvijestio USKOK.

"Nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o. koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhićeno je više osoba. (19. 10. 2014.)
U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku. Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena USKOK-u",
piše u priopćenju USKOK-a.

Uhićeni su oko 17.20 sati, a trenutno se nalaze u prostorijama policijskog USKOK-a u Zagrebu. Tamo će prespavati, a u ponedjeljak slijede pretresi stanova, ureda i svih prostorija koje su koristili.

Trebali biti dovedeni na ispitivanje u USKOK.

I.H./ 19.10.2014. u 18:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
IVAN VEDAK ZA RTL.HR

Imamo prvu recenziju Lidlovih tenisica. 'Najsmješnije je što se zgražaju ljudi koji tu kulturu ne razumiju'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba