janša odlazi iz vlade? / 'Velika šteta za državu ako se pokrene pitanje moje smjene'

Image
Foto: PIXSELL

Predsjednik slovenske Vlade Janez Janša je rekao da osobno ne bi bio pogođen u slučaju da mu se u parlamentu izrekne nepovjerenje kao predsjedniku Vlade, ali da bi to bilo šteta za državu jer je pred Vladom mnogo važnog posla.

9.1.2013.
20:08
PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik slovenske Vlade Janez Janša upozorio je u srijedu na "političke posljedice" koje bi uslijedile u državi ako se u parlamentu pokrene pitanje njegove smjene zbog nalaza protukorupcijskog povjerenstva kojim je utvrđeno da je zatajio stvarne podatke o svom imovinskom stanju.

"Oni koji se spremaju pokrenuti takve postupke u parlamentu moraju biti svjesni političkih posljedica i stanja koje će tako nastati u državi", rekao je Janša u srijedu na večer pred sastanak vodstva Slovenske demokratske stranke (SDS), kojemu će predstaviti svoj pogled na nalaz protukorupcijskog povjerenstva i tražiti da se glasuje o tome podržava li ga još vodstvo kao predsjednika stranke. Janša je rekao da osobno ne bi bio pogođen u slučaju da mu se u parlamentu izrekne nepovjerenje kao predsjedniku Vlade, ali da bi to bilo šteta za državu jer je pred Vladom mnogo važnog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janša je već u utorak najavio da bi dao ostavku na mjesto predsjednika Vlade samo u slučaju da mu stranka uskrati povjerenje, što je prema ocjenama slovenskih političkih analitičara malo vjerojatno.

On smatra da ga želi smijeniti predsjednik parlamenta Gregor Virant, koji je već u utorak izjavio da bi zbog nalaza povjerenstva i utvrđenih prekršaja protukorupcijskog zakona za javne dužnosnike ostavke trebali dati Janša i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janković je predsjednik Pozitivne Slovenije (PS), stranke koja je na prijevremenim izborima krajem 2011. godine dobila najviše parlamentarnih mandata, ali nije uspjela sastaviti vladu.

Virant je u srijedu ponovio svoju ocjenu, rekavši novinarima da i dalje inzistira na svom stajalištu da Janša i Janković trebaju odstupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svojim zakonitim in etičkim postupcima predsjednik Vlade i ministri moraju biti uzor svim javnim službenicima. To stoji u koalicijskom ugovoru koji smo potpisali prilikom formiranja Vlade i naša stranka je to ozbiljno shvatila", rekao je Virant, dodajući da rasplet slučaja oko Janše neće komentirati, ali da očekuje kako će on, a isto tako i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, donijeti pravu odluku u "razumnom vremenu".

Slovenska televizija objavila je u srijedu mišljenja analitičara da Slovenija "klizi u političku krizu" zbog neslaganja koja su se oko nalaza protukorupcijskog povjerenstva pokazala unutar koalicije pet stranaka koju vodi Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko dođe do "parlamentarnih postupaka" koje prema Janšinoj ocjeni namjerava inicirati Virant, čija Građanska stranka (GS) sa svojih osam zastupnika osigurava većinu peteročlanoj koaliciji u parlamentu, onda bi se to moglo dogoditi na dva načina, tvrde slovenski mediji.

Prema slovenskom ustavu na zahtjev najmanje 10 zastupnika može se protiv predsjednika Vlade pokrenuti izglasavanje "konstruktivnog nepovjerenja", što znači da se predloži kandidat za novog mandatara vlade. On bi bio izabran ako bi dobio najmanje 46 glasova u parlamentu koji broji 90 zastupnika. To znači da bi trebalo doći i do sastavljanja nove koalicije, što je u sadašnjem trenutku, sudeći po izjavama predsjednika stranke umirovljenika DESUS Karla Erjavca i predsjednice demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Ljudmile Novak, neizvjesno jer oni za sada ne vide razlog za to da Janša mora dati ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi način za pokretanje moguće političke odgovornosti Janše je pokretanje ustavne tužbe za kršenje ustava i zakona. Tu inicijativu može pokrenuti najmanje 30 zastupnika, a o njoj odlučuje ustavni sud.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo