NOVA AFERA / Velike banke iduća meta WikiLeaksa

Image

Julian Assange je poručio kako je u pripremi na tisuće dokumenata o tome kako velike američke banke krše propise. Potvrdio je da je WikiLeaks u posjedu mnogih dokumenata koji se odnose na naftni div BP.

30.11.2010.
6:28
VOYO logo

WASHINGTON - Velike američke banke bit će meta iduće objave povjerljivih dokumenata na internetskoj stranici WikiLeaks početkom 2011., rekao je njezin osnivač Julian Assange u intervjuu za poslovni magazin Forbes.

Assange je rekao da početkom sljedeće godine planira objaviti znatnu količinu podataka o "velikim američkim bankama" koji otkrivaju "flagrantno kršenje" propisa što bi "moglo srušiti jednu ili dvije banke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbio je iznijeti više detalja o imenima banaka, no u usporedio je razmjere nove objave s e-mail porukama koje su došle na vidjelo nakon sloma energetskog diva Enrona 2001. godine.

"To nije veliki materijal kao onaj o Iraku, ali radi se desecima ili stotinama tisuća dokumenata, ovisno o tome kako ih definirate", rekao je za Forbes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WikiLeaks je u listopadu objavio oko 400 tisuća vojnih dokumenata iz rata u Iraku.

Assange je rekao da je WikiLeaks dosad davao prioritet u objavljivanju dobijenih dokumenata koji se odnose na vlade i međunarodne odnose, ali procjenjuje da se oko 50 posto informacija s kojima raspolaže odnosi na privatna poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da je WikiLeaks u posjedu mnogih dokumenata koji se odnose na naftni div BP, ali još uvijek s procjenjuje je li materijal "originalan". Farmaceutske tvrtke također bi mogle biti predmet jedne od idućih objava podataka koji su 'procurili' do WikiLeaksa.

Stranica WikiLeaks u nedjelju je počela objavljivati više od 250 tisuća povjerljivih diplomatskih depeša State Departmenta, što je izazvao oštru osudu Washingtona i dovelo do pokretanja kaznene istrage u SAD-u zbog krađe povjerljivih dokumenata Državnog tajništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo