za ljepšu prirodu / Najbolji hrvatski ronioci očisti more Brijuna: 'Ne može se pobrojati što smo sve izvukli u ekoakcijama'

Image

Novooformljeni tim ronioca Civilne zaštite izronio je boce, čaše, konzerve, stolice i autoguma, sve to su izronili s dna akvatorija

24.5.2022.
7:40
VOYO logo

Boce, čaše, konzerve, stolice, pa čak i automobilska guma pronađeni su na dnu Brijunskog akvatorija u velikoj akciji čišćenja podmorja.

Marjan Radović, podvodni fotograf i snimatelj, kaže: "Zaronili smo u podmorju Brijuna, prekrasno je dole! Nažalost, vidljivost nije bila kako smo očekivali ali je bilo sve fenomenalno jako je čisto, potrudili smo se pronaći neko smeće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prva velika akcija novooformljenog tima Civilne zaštite u kojoj je sudjelovalo 40-ak ronilaca.

Radović je nastavio: "Ronit ćemo oko otoka Vrsar, dubina će biti maksimalno sedam metara, radna će biti tri do pet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zelena priča /

Zeleno poslovanje postaje svjetski trend, a Hrvastka ne zaostaje: 11 hotela dobiva eko certifikat

Image
zelena priča /

Zeleno poslovanje postaje svjetski trend, a Hrvastka ne zaostaje: 11 hotela dobiva eko certifikat

Roniteljica Nina Skorupan dodala je: "Zapravo je bitno zato što se takav otpad uvijek generira - ili ga more naplovi ili ga ljudi ostave, bace namjerno. Gdje ću s ovim? Ne znam? Ajmo u more! Znači da nema tih ekoakcija, mislim da bi obale bile i puno pliće i puno zmazanije."

Ronilac Mario Tomac također govori: "To ne možemo prebrojati jer smo svake godine u više navrata na određenim lokacijama. Tako da toliko smo smeća sa ostalim klubovima diljem Hrvatske izvukli - to ne možemo ni nabrojati.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brijuni imaju svoje ronioce koji redovito održavaju dno, pa otpada ima, ali manje. Vrijedno je i da znaju u kojem je stanju biljni i životinjski svijet.

Ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Marno Miletić kaže: "Oni tu nisu s jednom svrho,m a to je čišćenje nekakvog otpada kojeg u NP ima u neznatnoj mjeri, nego više zato da istodobno provode monitoring samih područja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su ronioci koji su obučeni za najveće havarije, a uroniti mogu i do sto metara.

Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite, kaže: "Specijalističke roniteljske postrojbe, u kojoj su možemo reći najbolji ronioci u Hrvatskoj, koji rone i na velikim dubinama kako bi ih uvježbali od mobilizacije do intervencije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija Eko patrola započela je čišćenjem fažanske luke, nastavila se na području Malog i Velikog Brijuna te završena je čišćenjem otoka Vanga i Galija.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo