Svjetski, a naše / Čudotvorci iz KB Merkura za RTL opisali kako je izgledalo istodobno presađivanje tri organa

Operacija koja je obavljena ovoga vikenda rijetkost je u cijelom svijetu, a u Europi se izvodi svega dva do tri puta godišnje

25.7.2022.
20:14
VOYO logo

Hrvatski je liječnički tim upravo ispisao još jedan uspjeh hrvatske medicine. Teško bolesnom pacijentu u jednoj operaciji transplantirali su jetru, gušteraču i tanko crijevo.

''To je mlad čovjek, 42 godine. Njemu smo prije nekoliko godina presadili jetru. Nažalost, prva ta njegova jetra zbog toga što je prije toga imao puno operacija tankog crijeva i praktički je ostao bez tankog crijeva. Imao je upalnu bolest tankog crijeva", objasnio je voditelj transplantacijskog tima u KB Merkur, Stipislav Jadrijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija, koja je trajala šest sati, bila je organizacijski zahtjevna.

Image
prvi put u hrvatskoj /

Revolucionaran zahvat u Merkuru, iz HUBOL-a podbadaju Beroša: 'Liječnički sat 80 kn. Pih, i to je neki stresan posao'

Image
prvi put u hrvatskoj /

Revolucionaran zahvat u Merkuru, iz HUBOL-a podbadaju Beroša: 'Liječnički sat 80 kn. Pih, i to je neki stresan posao'

''Prvo ovo su tri organa, a drugo sva ta tri organa su bili doista na okupu, to jest skupa na zajedničkim krvim žilama, u biti nisu odvojena na tijelu donora, niti izvan tijela, u samom tijelu primatelja su se transplantirali kombinirano zajedno na jednom kupu'', kazao je voditelj eksplantacijskog tima u KB Merkur, Danko Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijent se dobro oporavlja.

''Vrlo smo sretni i zadovoljni iz razloga što ovaj rani poslijeoperacijski tijek pacijenta ide zadovoljavajuće, međutim svjesni smo koliko je tih izazova ispred nas, koliko je ispred nas praćenja pacijenta. Ne radi se o tjednima, radi se o mjesecima'', rekla je voditeljica Odjela anestezije u KB Merkur, Jadranka Pavičić Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o rijetkoj transplantaciji, koja se drugim europskim zemljama obavlja svega dva do tri puta na godinu.

''Najčešće se takve operacije rade kod male djece, kad imaju atreziju organa, onda im roditelji daju dio svoga crijeva", rekao je Jadrijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitke stižu i od kolega iz udruge bolničkih liječnika, koja je premijeru, nakon što je komentirao njihove plaće te ih usporedio s onima kontrolora leta, na Facebooku poslala znakovitu poruku.

Na pitanje je li pretjerao, premijer iz BIH podsjeća kako je ova Vlada u javnom sektoru kaže povećala plaće kao niti jedna do sada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni su se ulovili toga, jer imaju neku agendu, a mi smo dali toliko zdravstvu i liječnicima i medicinskim sestrama i zdravstvenom osoblju da mislim da je već ministar Vili Beroš već pojasnio što smo sve učinili'', pohvalio se premijer Andrej Plenković.

I ministar Beroš čestitao je timu s Merkura. Pacijent, kojem su presadili tri organa, ako sve prođe u redu, trebao bi imati gotovo normalan život. Uspjeh liječnika time je neprocjenjiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo