Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
tabu ili trend?

Biste li dodali ženino prezime? Mi smo našli dva Hrvata koji jesu, pričali smo sa Sinišom Hajdašom Dončićem

U duhu borbe za jednaka prava žena, razmišljali smo do kuda smo kao društvo došli...

Image
Foto: Shutterstock/Patrik Macek/PIXSELL
Leona Barić/ 7.6.2022. u 8:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"To je bila moja ideja na njenu inicijativu, ali ona nije to ni znala. Bila je na Erasmusu u Španjolskoj. Kada se vratila iz Španjolske bila je spomenula kako joj je super običaj da supružnici spajaju prezimena, pa dobiješ kobasice od prezimena. Nismo previše pričali o tome, ja sam kroz šalu možda tada rekao da ćemo ih spojiti. Kod matičara, na dan kad smo formalno sklopili brak, matičarka je pitala kako ćemo se prezivati. Ona se totalno zbunila, a ja sam kao iz topa ispalio Sabo Matičević. Još sam stavio njezino prezime ispred svog, što je bilo čudno čak i matičarki. To je bio drugi ili treći najveći osmjeh koji sam iz nje izvukao u životu", započeo je svoju priču o 'čudnom' prezimenu Matej Sabo Matičević, mladi Zagrepčanin porijeklom iz Slavonskog Broda.

'Ja sam samo romantičan...'

Ovo vam se čini čudnim? U Hrvatskoj vjerojatno i je, ali u svijetu celebrityja dodavanje prezimena supruge postalo je svojevrsni trend. I to vrlo pozitivan, na što ćemo se vratiti dalje u tekstu. No, zadržimo se za sada malo na mladiću iz Hrvatske koji je dio pozitivnih kretanja prema većoj ravnopravnosti spolova i raskrinkavanja diskriminatornih tradicija toliko duboko ukorijenih u našim društvima, da je naš protagonist nerijetko zaradio nadimak "papčina" ili primjedbu da "nije normalan".

No, kako kaže, on se u tu priču nije upustio zbog nikakve ideologije.

"Ja sam nepopravljivi romantik. Ne znam jeste li sada baš to htjeli čuti, ali tako je. Nije bilo prevelike ideologije u tom potezu. Učinio sam to samo zbog nje", rekao je Matej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otkrio nam je da je sa svojom suprugom prohodao još u srednjoj školi i da u njihovoj vezi uopće nikada nije morao razmišljati o ravnopravnosti jer su, kaže, oduvijek živjeli u potpunoj simbiozi.

'...a sad slušam o sebi već mjesecima'

"I sada slušam sam o sebi već mjesecima. Nisam mogao vjerovati da je prezime toliko zanimljiva tema ljudima. Ja o tome nisam nikome previše pričao, napravio sam to za nju. Dojmovi su bili različiti, moja obitelj se iznenadila prvo. Bilo je upitnika iznad glave. Ljudi valjda misle da iza toga stoji neka skrivena ideologija i onda kada im ja ispričam priču kažu – 'dobro ajde'. Jedna strana uvijek kaže: 'Ti nisi normalan, papčino.' Druga strana kaže: 'Odlično', a treću nije briga", priča dalje lik koji je dodao ženino prezime.

Upravo se čita

Image
odlučio je 'ganjati pravdu'

'Došao sam na glasovanje i krenuo se potpisati, kad ono - na popisu moj pokojni djed Dragutin...'

"Kada sam mijenjao podatke na prometnoj, kažem ženi na šalteru novo prezime. Jako 'simpatična' žena mi je rekla da stvarno nisam normalan. Inače, priča oko jednakosti meni uopće nije primjenjiva na našu vezu. Mi smo simbioza. Ali oko toga smo napravili lijepu uspomenu, jer smo išli po Zagrebu zajedno mijenjati dokumente", ispričao je.

Ipak, sa strane jednakosti, odnosno nejednakosti spolova, Matej kaže da je izvukao jednu poruku koje gotovo niti jedan muškarac nije, i ne može biti, svjestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Praksa 'dislocirajuća od identiteta'?

"Mi smo ipak stavili njeno prezime prvo. I sada, kada smo došli u jedan hotel, mene su nazvali samo njenim prezimenom, gospodine Sabo. To te na jedan jako čudan način dislocira od identiteta. Kasnije sam pomislio, zamisli, sve žene ikad su to proživjele, a njihovi muževi nikada nisu znali kako je to", rekao je Matej.

Dodao je da je on jedini takav slučaj za koji zna. Niti jedan muškarac u njegovoj okolini nije uzeo prezime supruge, a nije se mogao sjetiti nikog od poznatih osoba u svijetu tko je to učinio.

Mi smo ih se zato sjetili nekoliko. Nedavno se oženio sin Davida i Victorije Beckham, a nakon vjenčanja je prezime supruge stavio na prvo mjesto, pa se sada zove Brooklyn Peltz Beckham. Svijet ga možda ne pamti po tome, ali John Lennon je, oženivši Yoko Ono, postao John Ono Lennon. Prezimena su spojili i Beyonce i Jay-Z, te se nakon vjenčanja prezivaju Knowles-Carter.

I to je samo kap u moru, izgleda da je u svijetu slavnih miješanje prezimena, i stavljanje ženinog na prvo mjesto, trend koji postoji desetljećima, a sada se polako počinje popularizirati među 'običnim' ljudima na Zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Nitko mi nije ništa rekao, ali bolio bi me đon i da je'

A najpoznatiji primjer kojeg smo se uspjeli sjetiti unutar naših granica bio je političar Siniša Hajdaš Dončić koji je dodao prezime supruge, a za RTL.hr rado je podijelio svoja iskustva. Kazao nam je da nije imao niti konvencionalnu svadbu, pa tako sada nema ni 'konvencionalno' prezime.

"Imao sam veliki tulum u dvorcu Veliki Tabor, svirali su neki DJ-evi iz Španjolske, porijeklom Romi, nije bilo ni pozivnica, bila je jedna velika zabava. Čak sam napravio zafrkanciju, prvo sam se ženio u crkvi u Varaždinu kod kapucina, jer su oni po meni lijevo krilo crkve. Običaj je da mladoženja dođe po mladu, ali pošto sam ja iz Zaboka, a ona iz Kumrovca, oni su pokupili mene. Obukao sam maminu vjenčanicu i malo sam ih šokirao", otkrio je saborski zastupnik.

Na pitanje je li itko u njegovoj okolini bio šokiran tim činom, dodavanjem prezimena, ne vjenčanicom, kaže da je to samo njegova stvar, ali da nije bilo nikakvih pretjeranih reakcija.

"Možda je samo moja mama bila malo zbunjena, ali nisam nikada imao problema zbog toga. Nitko mi nije ništa rekao, ali iskreno, bolio bi me đon i da je", kazao je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

A na pitanje misli li da će ga sad nakon ovog članka netko zadirkivati, možda neki kolege iz zastupničkih klupa, samo se nasmijao.

"Nakon 20 godina? Pa nije to ništa novo. Moja poruka je, čujemo se za 20 godina kada opet nekom padne na pamet. Nije to baš tabu, mislim, dodaš prezime i ideš dalje, nije velika stvar", poručio je za kraj.

Leona Barić/ 7.6.2022. u 8:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
struja, plin ili drva?

Krenuo novi paket mjera: Što je isplativije: struja, plin ili drva? Izračunali smo kako se najjeftinije grijati

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču