dobro upozorenje / Gotova mala matura: Velik broj odlikaša, a većina učenika ima tek osnovno znanje hrvatskog, matematike...

Najlošije su napisali fiziku i 17% učenika riješilo je ispit ispod osnovne razine, odnosno ispit je palo. Od iduće godine maturu pišu osmaši u svim školama

17.6.2022.
20:45
VOYO logo

Iznenađenje i oduševljenje na licima učenika, svojim rezultatima na nacionalnim ispitima su zadovoljne.

"Ponosna sam jako na sebe sve sam riješila na srednjoj razini, hrvatski je na 70 posto, a kemija i fizika su na 50 posto", kaže Leona Drahotusky, učenica Osnovne škole Jordanovac u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lana Jakuš, također iz te škole , kaže nam: "Sve sam riješila na srednjoj razini i jako sam ponosna zbog toga, najbolja fizika 68% i zbog toga sam iznenađena."

Lucija Štefanović, pak, kaže: "Hrvatski sam najbolje riješila to je natprosječna razina. Drago mi je što sam dobila ove rezultate da znam što ću u srednjoj školi više ponavljati.Nacionalne ispite tijekom svibnja pisalo je 4132 osmaša u 81 školi i to iz 5 predmeta- hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi rezultati pokazuju da najveći broj učenika iz ovih predmeta raspolaže osnovnom razinom znanja, iako je iako je prošle godine gotovo 42 posto osmaša razred završilo s odličnim.
Najlošije su napisali fiziku, 17,47 % učenika riješilo je ispit ispod osnovne razine, što označava pad. Najmanje osmaša njih 4 % ispod prosječnu razinu znanja pokazalo je iz hrvatskog. Naprednu razinu znanja najviše učenika ima iz kemije, njih 6,6 %, a najmanje iz biologije manje od 1 %.

Image
kakvi su rezultati? /

Direktova matura: Građanima smo postavljali pitanja iz politike i gospodarstva, pogledajte njihove odgovore

Image
kakvi su rezultati? /

Direktova matura: Građanima smo postavljali pitanja iz politike i gospodarstva, pogledajte njihove odgovore

U neke škole ukupni rezultati njihovih učenika su stigli, u ovoj zagrebačkoj su više nego zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj OŠ Jordanovac, Davor Krnjeta, kaže nam: "Pokazuju da su učenici naše škole iznad hrvatskog prosjeka u nekim predmetima i do 10 posto. To nam je pokazatelj da smo dobro radili i poticaj za daljnji rad. Rezultati učenicima pokazuju kakvo je njihovo znanje u odnosu na druge, a školama će služiti kao uputa što treba mijenjati."

I dok ukupne rezultate ova škola u Solinu još čeka, Marin i Nika sve ispite riješili su na srednjoj ili na višoj razini. Marin Jurić, učenik OŠ Vjekoslav Parać u Solinu je, govori: "Nije bilo baš preteško, osnovne stvari nije se išlo u detalje, kako koji predmet ali sve u svemu bilo je OK."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nika Ercegović, pak, smatra: "Pomaže da se vidi sistem kakva će biti i prava matura i kakvi će nas inicijalni ispiti dočekati u srednjoj školi.Ravnatelji se nadaju da je ovo prvi korak u rješavanju velikog broja odlikaša i pravednijeg upisa u srednje škole."

Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslav Parać u Solinu, govori: "Mislim da bi nacionalni ispiti bili odličan korektiv uz ocjene za upis u srednju školu, dali bi realniju sliku stanja i smanjili bi ovu trku za odličnim ocjenama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće godine nacionalne ispite pisat će osmaši u svim školama, i to uz ovih 5 iz još 3 predmeta- stranog jezika, povijesti i geografije. Ni iduće godine neće biti kriterij za upis u srednju školu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo