VLADA NIJE ZAPRIMILA DOKUMENTE / Hrvatski pilot Borović za RTL o srpskoj optužnici: 'Apsolutno sam čist i nemam problema dokazati'

Srbijansko tužiteljstvo optužuje ih za ratne zločine u Oluji, a među njima je i pilot koji je Hrvatskoj doveo prvi borbeni avion

19.5.2022.
19:18
VOYO logo

Danijel Borović jedan je od četvorice hrvatskih pilota iz Domovinskog rata protiv kojeg je srbijansko tužilaštvo podignulo optužnicu.

Uz njega, Srbija tereti Vladimira Mikca, Zdenka Radulja i Željka Jelenića da su za vrijeme akcije Oluja naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica u Bosni i Hercegovini. Borović tvrdi da je nevin: "Nisam bio izvršitelj. Nakon mog preleta 1992., kad sam Hrvatskoj priskrbio prvi MIG 21, nisam prelazio BiH granicu ni cestom, ni zrakom. A što se tiče zapovijedi, nisam bio u lancu zapovijedanja gdje su se izdavale takve zadaće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ga nije kontaktirao vezano uz optužbe. "Osjećam se apsolutno čist i nemam nikakvih problema u vezi te optužnice i dokazivanja nevinosti", kaže Borović.

Četvorica se terete za raketiranje na cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada gdje je, stoji u optužnici, ubijeno 13-ero osoba, od kojih šestero djece te je ranjeno 24-ero civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Vlada još nije zaprimila nikakvu službenu dokumentaciju o ovoj optužnici.

Image
PODIGNUTA OPTUŽNICA /

Srbija optužila hrvatske pilote za ratni zločin u Oluji, tvrde da su raketirali izbjeglice

Image
PODIGNUTA OPTUŽNICA /

Srbija optužila hrvatske pilote za ratni zločin u Oluji, tvrde da su raketirali izbjeglice

"Kad dođe, odgovorit ćemo čvrsto, ozbiljno, štiteći naše interese, štiteći hrvatske vojnike, hrvatske branitelje, hrvatske zapovjednike", rekao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, Vlada spori zakon prema kojem si Republika Srbija daje mogućnost procesuiranja slučajeva van svojih granica.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kaže: "Tu se utvrđuje nekakva kvazijurisdikcija koja je za nas neprihvatljiva. Tako da, što se tiče nadležnosti, ona je dosta problematična i mi je kao takvu ne prihvaćamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potez srbijanskog pravosuđa oporba naziva drskim. Dok jedni traže rezolutne poteze, drugi pozivaju na pametno ignoriranje.

"Toliko je postala drska da, ne samo da ne sudi zločince za zločine protiv Hrvatske, nego ona podiže optužnice", kaže saborski zastupnik Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Penava iz Domovinskog pokreta također komentira: "Povući rezolutne poteze na vanjskom diplomatskom planu prema Republici Srbiji, a na unutarnjem planu vrlo jasna osuda ratnih zločinaca i ratnih zločina kojih je jako puno."

Nezavisni zastupnik Franko Vidović je za ignoriranje svega: "Hrvatska bi to trebala ignorirati, ali ignorirati na pametan način. Dakle, zaštititi naše pilote iz Domovinskog rata i ljudima jasno omogućiti da se mogu kretati po cijelom svijetu, bez obzira na to što takozvani Visoki sud u Srbiji tvrdio."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi radi i dvoje potpredsjednika, koji su bili uključeni u operaciju Oluja.

Tomo Medved kao vojnik, te Anja Šimpraga kao osmogodišnja djevojčica koja je o svom sjećanju iz kolone kojom su civili napuštali Hrvatsku, a koja je, navodno, raketirana, govorila u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković poručuje: "U slučaju da netko od ministara bude pozvan na svjedočenje, hoće li se odazvati? Mmmm… Ne, mislim da ćemo tu biti principijelni, ali moramo vidjeti o čemu se radi."

A Borović se suđenja ne boji. Spreman se i braniti. "Istinom. Istinom i činjenicama koje jesu", kaže Borović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako se hrvatski piloti i ne odazovu, srbijansko tužilaštvo predlaže da im se sudi u odsustvu.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo