Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
radnici su kažnjeni

Inspekcija zatekla strance bez dozvole kako rade u spremištu tramvaja: Od njih sada svi peru ruke…

Radnici porijeklom iz Bosne i Hercegovine radili su na oslikavanju tramvaja oglasima

Image

tramvaj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
RTL.hr/ 7.5.2022. u 11:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Inspekcija je prilikom nadzora u spremištu tramvaja u Dubravi prošlog tjedna pronašla četvoricu radnika koji su tamo radili na crno. Radnici porijeklom iz Bosne i Hercegovine radili su na oslikavanju tramvaja oglasima, a po dolasku inspekcije odmah su udaljeni s posla, piše Net.hr.

Nova uprava ZET-a, koju predvodi direktor Marko Bogdanović, na upit Net.hr-a o tome što se točno dogodilo i tko je odgovoran za činjenicu da su zagrebačke tramvaje oslikavali radnici koji su stigli iz BiH bez valjane dokumentacije odgovorila prilično šturo. Samo su konstatirali da osobe zbog kojih je postupao Državni inspektorat "nisu zaposlenici ZET-a", te su upućeni da se obrate Inspektoratu i tvrtki Info Media Group.

Uoči prethodnih lokalnih izbora, uprava ZET-a predvođena direktoricom Ljubom Romčević Žgelom, unosan posao oslikavanja oglasa na vozilima ZET-a ugovorila je s tvrtkom Info Media Group sa sjedištem u Republici Srpskoj i već tada se postavljalo pitanje je li bilo pogodovanja tvrtki i je li u odabir bio upleten i Milan Bandić osobno.

Na upit Net.hr-a hoće li tramvaje i autobuse doći oslikavati radnici iz Banje Luke, iz Info Media Group je odgovoreno da je u planu otvaranje tvrtke Info Media Group u Zagrebu "kroz koju će se u suradnji s lokalnim partnerima iz Zagreba realizirati poslovanje na tržištu RH", te da im je praksa da na svakom tržištu imaju lokalni menadžment i lokalne zaposlenike. No to se u Zagrebu očito nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iz Inspektorata su potvrdili za spomenuti portal da su i tvrtka i osobe koje su bile zatečene u prekršaju kažnjeni.

"Kako je člankom 240.  Zakona o strancima propisano da će u provedbi inspekcijskog nadzora nadležni inspektor tijela iz članka 239. stavka 1. Zakona o strancima usmenim rješenjem u zapisniku, u trajanju od 30 dana, zabraniti poslodavcu – pravnoj osobi ili poslodavcu – fizičkoj osobi obavljanje djelatnosti odnosno državljaninu treće zemlje pružanje usluga za inozemnog poslodavca u nadziranom poslovnom objektu odnosno prostoru ako utvrdi da je tijekom nadzora za poslodavca radio državljanin treće zemlje protivno odredbama ovoga Zakona kojima je utvrđena obveza ishođenja dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, slijedom utvrđenog činjeničnog stanja u skladu s navedenom zakonskom odredbom zatečenim državljanima treće zemlje usmenim rješenjem u zapisniku je zabranjeno pružanje usluga za  inozemnog poslodavca u nadziranom poslovnom objektu odnosno prostoru, u trajanju od trideset dana", stoji u pisanom odgovoru iz Inspektorata.

Zatečenim radnicima, "državljanima treće zemlje", izdani su i prekršajni nalozi, izrečene su im i naplaćene novčane kazne "jer su radili u RH bez ishođene dozvole za boravak i rad, odnosno potvrde o prijavi rada, dakle protivno propisu kojim se uređuje rad stranaca u Republici Hrvatskoj. Iz Inspektorata je također napomenuto da je „predmetni postupak inspekcijskog nadzora inspekcije rada Državnog inspektorata i nadalje u tijeku zbog utvrđivanja svih pravno-relevantnih činjenica sukladno zakonskim propisima."

No, iz Info Media Groupa u odgovoru na upit Net.hr-a tvrde da nemaju ništa s cijelim incidentom. Neslužbeno pojašnjavaju da se radilo o jednoj od tvrtki "podizvođača", odnosno jednoj od nekoliko tvrtki s kojima surađuju, a oni očekuju da te tvrtke odgovorno obavljaju svoj dio posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Predmet kontrole Državnog inspektorata u prostorijama u ZET-u nije bila Info Media Group d.o.o. već tvrtka koja je izvodila radove. Info Media Group d.o.o. shodno tome nije bila predmetom kontrole, niti je sankcionirana na bilo koji način jer nije prekršila niti jedan zakon Republike Hrvatske", stoji u pisanom odgovoru.

Ističu da ni Državni inspektorat, niti bilo koje drugo nadležno tijelo, nije utvrdilo nikakav prekršaj tvrtke Info Media Group oko angažiranja osoba na poslovima pripreme oglašavanja, niti su im popisane ikakve kazne, no potvrđuju da je Inspektorat naknadno zatražio na uvid radne dozvole za određene zaposlenike i njihove tvrtke, da im je to promptno dostavljeno, te nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

RTL.hr/ 7.5.2022. u 11:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču