prijetnja iz Banskih dvora / Slučaj INA: Iz zatvora izašao najbogatiji umirovljenik, slijedit će ga i Marija Ratkić. U Remetincu ostaju Husić, Šurjak i Škugor

Image
Foto: rtl

Nekoliko sati nakon što ih je zatražio premijer u INI prve smjene - otišao je mađarski kadar

1.9.2022.
19:15
rtl
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković jučer prozvao, MOL danas reagira. Smijenjen je prvi nadređeni uhićenom Škugoru, direktor Komercijalnih poslova i optimizacije Gyorgyije Patko. Iz INA-e bez komentara, MOL osuđuje djelovanje Damira Škugora i podržava istragu.

"U potpunosti podržavamo prijedlog Nadzornih odbora Ine da se provede temeljita i stroga istraga. Sigurni smo da će INA na temelju nalaza istrage identificirati osobe koje bi mogle odgovarati za ovo kršenje internih procedura i propisa tvrtke. Kad se istraga završi, bit će i posljedica", odgovorili su iz Mola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktori nisu dovoljni, premijer traži smjenu cijele Uprave.

"Ovakvih slučajeva nezakonitih bilo je, ima ih, bit će ih. Nisu svojstveni samo za Hrvatsku, događaju se svugdje. Institucije države, one koje su za to nadležne, su to na vrijeme otkrile. I novac je sačuvan. Dakle, novac nije negdje nestao, dapače vidjeli ste informaciju da je 450 milijuna već uplaćeno u proračun. Tamo stoji i neće uteći nikuda", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadatak je dobio i ministar pravosuđa. Revidirati ugovor između Ine i Mola.

Image
ČEKA SE KRAJ ISTRAGE /

MOL se oglasio nakon Plenkovićeve najave smjene Uprave INA-e. 'Bit će posljedica...'

Image
ČEKA SE KRAJ ISTRAGE /

MOL se oglasio nakon Plenkovićeve najave smjene Uprave INA-e. 'Bit će posljedica...'

"Treba uzeti u obzir sve okolnosti jer zapravo sad se vidi da taj sustav upravljanja u Ini ne funkcionira, da odnosi između hrvatske i mađarske strane u Ini ne funkcioniraju. Tako da ćemo u tom djelu razmotriti i ugovor s Molom", rekao je ministar Ivan Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, dio uhićenih napušta Remetinec. Prvi je izašao najbogatiji umirovljenik, a sutra će za njim i Marija Ratkić. Skupština Plinare istočne Slavonije prihvatila je njenu neopozivu ostavku i opasnost od ponavljanja kaznenog djela - više nema.

"Izvjesno da bi gospođa sutra bila i službeno razriješena funkcije direktorice i time onda očekujemo njeno puštanje iz istražnog zatvora", kazala je odvjetnica Rakitić, Višnja Galešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedokinja pokajnica neće biti. Ratkić tvrdi da nije kriva.

"Budući da kategorično odbacujemo te tvrdnje za koje na kraju ne postoje nikakvi dokazi, tako da status svjedoka pokajnika sigurno neće imati, niti može imati", kazala je Galešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza rešetaka i dalje ostaju poduzetnik Husić, sada bivši šef Odvjetničke komore Šurjak i direktor u Ini Damir Škugor. Osim što je na računu njegova oca pronađeno pola milijarde kuna, u plinskom biznisu je i njegova majka Rada Škugor, inače trgovkinja opremom za šivanje. Iza ovih vrata vrtjela je milijune kuna preko svoje dvije firme. Tri D Rada lani je ugašena nakon što je bez zaposlenih u godinu dana zaradila gotovo 9 i pol milijuna kuna. A postojeća firma 3D Company, uz trgovinu plinom, bavi se i proizvodnjom vina, uzgojem stoke, pružanjem smještaja.

"U službama koje odobravaju neke stvari mora postojati nešto što se zove zdrav razum. Prema informacijama koje ja imam - ta firma resurse nije imala. Nije imala zaposlenih, nije imala stručnjaka iz tog sektora, što ja mislim da se traži. I traži se određena financijska sredstva, nisu ni to imali. Prema tome, s tog aspekta - nije normalno", rekao je energetski stručnjak Miro Skalicki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za plinski biznis Rada Škugor nije imala dozvolu Hrvatske energetske regulatorne agencije.

"Uvidom u podatke HERA-e možemo potvrditi da HERA do današnjeg dana, od trgovačkih društava 3 D-COMPANY d.o.o. i TRI D RADA d.o.o., nije zaprimila zahtjev za izdavanje niti za jednu dozvolu za obavljanje energetskih djelatnosti", odgovorili su iz HERA-e. Tek se treba istražiti kako su onda te firme poslovale s tako ogromnom dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo