fascinantna stvorenja / Jeste li znali da pčele znaju brojati, da su čak i anksiozne i osjećaju tjeskobu, a mogu prepoznati ljudska lica?

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Sva nova otkrića, osobito ona da pčele osjećaju, smatraju znanstvenici, čovjeku daju samo još veću obavezu da im se osiguraju uvjeti za preživljavanje

20.7.2022.
9:00
RTL
VOYO logo

Fascinacija pčelama kod mnogih je počela već od malih nogu - i to zbog dogodovštine najpoznatije pčelice Maje. Pčele su znale stvarati probleme i jednom od najpoznatijih medvjedića Medu Winiju zvanom Pooh, a jedna pametna pčela u novoj je Netflixovoj seriji Čovjek protiv pčele napravila kaos od života Rowana Atkinsona, svima poznatijeg kao Mr. Beana. Znanstvenici tvrde - pčele mogu puno više no što smo mislili - pa tako ispada da imaju svijest i da mogu biti sretne ili nesretne. Je li to u praksi doista tako provjerili smo kod hrvatskih pčelara.

"Kad su bile gladne i kad sam im dao su bile vrlo sretne. To se pokaže i drugi dan kad dođem. Vidim da me čekaju, vrlo su sretne i nisu agresivne", objašnjava pčelar Branko Lipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od najvećih otkrića Larsa Chitke je da pčele mogu brojati. Eksperiment s brojanjem ispao je uspješan jer su pčele uspjele zapamtiti da ih na trećoj prepreci čeka hrana.

"Nisam vidio da znaju brojati, nisam prepoznao da one prepoznaju mene, ali da jesu inteligentne - jesu. Znamo da su ih koristili u pokusima za traženje eksploziva i mislim da su nenadmašive u otkrivanju mirisa. Poznaju neke boje, orijentiraju se prema suncu i kad je oblačno, ma one su nešto posebno", rekao je predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije, Željko Trupković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednje istraživanje pokazalo je da pčele imaju mogućnost raspoznavanja lica. Naime, uvijek bi se vraćale do fotografije osobe za koju bi znale da će im donijeti nagradu.

Neki poput gospodina Branka k njima mogu i bez odijela ili čak cijele zaštitne opreme. Je li onda onaj najpoznatiji pčelarski mit da pčele prepoznaju svoje vlasnike zapravo istina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nije fikcija /

U Hrvatskoj je još uvijek oko 30 tisuća aktivnih mina, a uskoro bi mogli upregnuti pčele koje bi 'nanjušile' gdje su

"Mislim da ne prepoznaju, ali prepoznaju pristup košnici. ako se košnica otvara polako i ako si pčelar uzme vremena i nema nagle pokrete onda se može normalno raditi, one to prepoznaju. Znači samo pristup pčelara govori o tome dali će one biti agresivne ili će biti miroljubive", kaže Lipić.

Među pčelama ima i genijalaca - neke znaju svladati novu vještinu. Druge je tada kopiraju, no onda se, tvrdi autor Uma pčela, pojave i neke koje prikazanu vještinu još usavrše. Domaći pčelari kažu, moguće ih je čak i dresirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednu večer im natočimo pola litre sirupa šećernoga, za dva dan opet. Za četiri dana one čekaju da mi to nalijemo unutra. Znači one se mogu čak i dresirati", rekao je Trupković.

Sva nova otkrića, osobito ona da pčele osjećaju, smatraju znanstvenici čovjeku daju samo još veću obavezu da im se osiguraju uvjeti za preživljavanje. a znate i onu staru - sve dok ima pčela, bit će i ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo