zakašnjele i promašene? / Kako bi nadomjestili gubitke zbog vladinih mjera trgovci najavljuju novi rast cijena. I građani nezadovoljni

Vladin paket mjera jedni su pohvalili, drugi kritizirali – većina ipak smatra da su zakašnjele

8.9.2022.
19:25
VOYO logo

Uz petero djece svaka dodatna kuna dobro dođe, ali 1100 kuna jednokratne pomoći obitelji Barušić neće biti dovoljno, čak ni za osnovno.

"Dobro će doći, ali što će biti dalje? Tu se postavlja jako puno pitanja, jer svaki mjesec treba živjeti, a s obzirom na ovu inflaciju i na sve što nam je došlo u ovo doba gdje su cijene otišle u nebesa, neće biti nikome dovoljno", rekla je Vesna Barušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je rekla stop divljanju cijena! Košarica s osnovnim prehrambenim proizvodima umjesto 217 kuna – 151. Ušteda od 66 kuna – i tako će morati bit iduća tri mjeseca.

"Umjesto blitve i srdele, sad ću imati za paštu i fažol, ali to me osobno ne zadovoljava", kazao je Branko Ivčević iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sprdnja, sprdnja od vlade, sprdnja od države, sprdaju se s nama", smatra Osječanin Milan Todorić.

S jedne strane nezadovoljni građani, s druge – trgovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
To je to, ali... /

Jurčić: 'Prvi put u 30 godina sasvim podržavam mjere vlade.' Ali, analitičari za RTL.hr otkrivaju i 'cake'

Image
To je to, ali... /

Jurčić: 'Prvi put u 30 godina sasvim podržavam mjere vlade.' Ali, analitičari za RTL.hr otkrivaju i 'cake'

"Za nas je to neodrživo, mi ne možemo prodavati meso i mesne prerađevine, dakle piletinu i mljeveno meso, mi to ne možemo prodavati s maržom od 1 posto", rekao je Mirko Budimir, potpredsjednik HUP-Udruge trgovina.

"Cijene i mjere će vrijediti tri mjeseca, pa ćemo onda početi zbrajati mrtve i ranjene", kazao je Ivica Katavić, predsjednik Udruženja za trgovinu HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere ne hvale ni ekonomisti.

"Uštedama od par kuna na litri ulja ili kilogramu šećera, neće od siromašnog čovjeka dobiti manje siromašnog, on će i dalje ostati jednako siromašan", smatra prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, Boris Podobnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalci kažu – Vladine mjere su vatrogasne, a mogle bi izazvati i kontra efekt.

"Ona će građanima olakšati, veliki su iznosi, građani mogu biti na pojedinim područjima mirni za neko razdoblje, s jedne strane na energiji s druge strane na dijelu hrane, ali nema nikakvog jamstva da zbog toga ostali dio hrane neće poskupljivati", rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li se to prevaljivati i u kojoj mjeri na druge proizvode, logika nam kaže da će se morati prevaljivati onaj tko želi opstati. Onaj tko ne bude prevaljivao on neće opstati, odnosno stavit će ključ u bravu", kaže potpredsjednik HUP-Udruge trgovina, Mirko Budimir.

U tanjur nam je Vlada stavila mljeveno meso, i to svinjsko, svinjski vrat s kosti, svinjske lopatice bez kosti i cijelo pile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stavlja me u neku kategoriju da moram kupovati nešto što ne kupujem ako moram uštedjeti, to je ponižavajuće i uvredljivo", komentirala je Ljiljana Ivković iz Rijeke.

"Malo mi je čudno da se vlada odlučila za mljeveno meso, a ne generalno za meso. Kao da misle da smo narod punjene paprike, sarme i ćevapa, ali definitivno mislim da bi nakon jedne ovakve mjere mnogi trebali izbjegavati jesti ćevape", kazao je Podobnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvi god bili, nekima su i oni preskupi – osobito umirovljenicima.

"Netko će dobiti 400 kuna, a oni u najnižoj kategoriji 1200 kuna – njima će to možda biti dovoljno da prežive jedan mjesec, maksimalno dva uz nisku mirovinu koju imaju, no što je s ostalim mjesecima?", pita se glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske, Igor Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek se može malo ranije djelovati, ali dobro je", smatra Tomislav Nenadić iz Baške Vode.

"Ljudi lude, svaki puta je sve skuplje, još kad nam dođu euri bit će još gore", rekla je Riječanka Olga Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničava se i rast cijena električne energije, kako za građane tako i za poduzetnike.

"Sigurno će pomoći, samo se nadam da će se početi što prije primjenjivat. Ta razlika koju mi plaćamo za račun za struju, mi smo mogli zaposliti jednu osobu", kazao je poduzetnik Krunoslav Šlogar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ograničenja cijena struje građani i poduzetnici mogu mirnije spavati, no plin je i dalje izvor brige, za sve kategorije osim za građane.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo