prijete bijelim štrajkom / Liječnici nakon sastanka u ministarstvu: 'Mi ne moramo u štrajk, dovoljno je da radimo po normativima...'

'Djela, a ne riječi', poručio je ministar u priopćenju koje je naljutilo liječnike jer je poslano dva sata prije nego su se uopće sastali

2.8.2022.
20:00
VOYO logo

Nezadovoljni i razočarani. Ukratko tako su izišli liječnici sa sastanka u Ministarstvu zdravstva. Tražili su rješavanje statusa i korekciju koeficijenata.

Dr. Vesna Potočki Rukavina iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine kaže: "Razočarani smo s ovim sastankom, nije bilo konkretnih prijedloga niti sadržaja niti rokova za rješavanjem ovog velikog problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu, posebno je teško mladim liječnicima koji nemaju dodatke i počinju s početnom plaćom od tisuću eura. Naljutila ih je i usporedba premijera s kontrolorima leta.

"Usporediti plaću iz redovnog radnog vremena s plaćom iz prekovremenog radnog vremena nije usporedivo. Ja bih sam zaključila: Liječiti se mora, a letjeti ne mora", rekla je Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sastanak u ministarstvu /

Nakon sastanka s Berošem Hrvatska liječnička komora prihvatila rokove za rješavanje zahtjeva liječnika

Image
sastanak u ministarstvu /

Nakon sastanka s Berošem Hrvatska liječnička komora prihvatila rokove za rješavanje zahtjeva liječnika

"Djela, ne samo riječi" poručio je ministar zdravstva Vili Beroš prije nego je s njima razgovarao online i poslao priopćenje.

Tea Mirošević Zubonja iz Hrvatska udruga bolničkih liječnika kaže: "Razočarana što sam vidjela da je priopćenje s ovog sastanka već jutros doneseno, bez toga da smo imali priliku reći što nas tišti i što su naši problemi." Traže da se riješi pitanje reprezentativnosti Sindikata jer pregovori za granski kolektivni moraju početi do 31. listopada. Ako se ne riješi - predsjednica Sindikata je jasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Akcije su uvijek u planu, mi ne moramo čak ići u štrajk, dovoljno je da počnemo raditi po normativima koji su objavljeni", kaže Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Drugim riječima, da ne rade po tri milijuna prekovremenih sati na godinu, kao do sada. Mladi liječnici spremni su za vruću prosvjednu jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Smilović, klinički radiolog u Županijskoj bolnici Čakovec kaže da se nada da do prosvjeda neće morati niti doći. Iz Ministarstva zdravstva poručili su da je prosječna neto plaća za lipanj s dodacima 22.000 kuna, a liječnici naglašavaju da su iza takve plaće brojni prekovremeni. "Ne trebaju biti nezadovoljni, imali smo vrlo konstruktivni sastanak. Obvezali smo se za određene zaključke. Prvi tjedan nastavljamo s radom radnih grupa", kaže Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Novi sastanak u Ministarstvu je početkom rujna. Danas su pak dogovorili rokove - kraj godine za korekciju koeficijenata liječnika, a donošenje Zakona o statusu i plaćama na proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo