čija je nafta? / Misteriozni tanker otplovio. Bivši ministar smatra: 'Evidentno je da je nafta za terminal Omišalj'

Tanker je bio kraj Krka, a sinoć je otplovio prema Italiji. No ovo bi mogla biti priča u nastavcima

19.5.2022.
19:12
VOYO logo

S riječkih balkona više ne puca pogled na mistični tanker. Noćas je krenuo prema Trstu. Tamo je stigao u podne, a luku je već kontaktirala organizacija UANI koja je stopirala iskrcavanje nafte u Hrvatskoj zbog sumnje da je iranska.

UANI ujedinjeni protiv nuklearnog Irana - upozoren je i glavni zapovjednik Obalne straže, a upozorena je i Guardia di Finanza (talijanska policija za granice, borbu protiv prijevara i financijskih kriminala). Čekamo daljnji razvoj događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, tvrtka Ivana Čermaka, koja je naftu i naručila, kaže - ovo uopće nije kraj zavrzlami oko tankera!

Tanker ARC1 napustio je sidrište i otplovio u Trst zbog potrebe ukrcaja goriva, vode i ostalih namirnica potrebnih posadi tankera. Nakon ukrcaja vraća se u Rijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
oglasila se i čermakova firma /

Tanker na kojem je navodno Iranska nafta i dalje kruži blizu Rijeke: 'Očekujemo porast takvih slučajeva'

Image
oglasila se i čermakova firma /

Tanker na kojem je navodno Iranska nafta i dalje kruži blizu Rijeke: 'Očekujemo porast takvih slučajeva'

Međutim i sam premijer kaže embargo, koji ima Amerika, ima posljedice na zemlje koje prime tu naftu, ako se dokaže da je Iranska nemamo puno opcija.

"Oni, koji su nadležni, a to su različita tijela institucija RH moraju vidjeti o čemu se radi. Mi u ovom trenutku imamo puno informacija u medijima, a ne znamo konkretno je li baš iranska, je li ovakva je li onakva, gdje je ta nafta utovarena u taj tanker i mislim da moraju stručnjaci prvo utvrde činjenice pa ćemo više komentirati", kaže premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janaf, osim Hrvatskoj, naftu dostavlja u Srbiju, Češku, Slovačku, Italiju i Sloveniju. To su mahom nafte arapskog porijekla jer ima manje sumpora od, primjerice ruske, koja odgovara Mađarskoj za preradu. Upravo zato mnogi u Iranskoj nafti vide našu budućnost.

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić o svemu kaže: "U sadašnjem vremenu embarga na rusku naftu naravno da su se pojavile spekulacije o iranskoj nafti koja je pod snažnim embargom sada, ta nafta je krenula, ona je tu negdje. A ako je ušla u Jadransko more, sigurno je da je imala destinaciju. Prema tome, evidentno je da je ona bila u kalendaru Janafovog naftovoda, terminala u Omišlju, ona je tamo trebala biti iskrcana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, od Janafa ni slova. Što je neobično jer bivši ministar gospodarstva objašnjava - oni još uvijek nisu primili certifikat podrijetla nafte, tako da nisu imali ni temelj za zaključiti čija je nafta.

"Imamo sve češće slučaj da Iran kao država stoji iza osiguranja te nafte upravo ako se dogodi da se negdje otkrije da je nafta iranska i ako je zaplijene oni imaju uhodane mehanizme kako zaštitili svoga kupca", kaže Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mistika tankera opstaje i dalje - je li zapravo u Italiju otišao tražiti novu zemlju primateljicu koja bi 'oprala' papire, je li tanker već mijenjao imena kako sugerira stranica za praćenje, i je li ovo pokušaj Irana da uđe na europsko tržište?

UANI je već jednom zaustavio iskrcaj slične nafte u Italiji, kod nas još nisu imali intervenciju; ali ako ova i uspije - nafta će se na posljetku prodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo