roditelji očajni / Mnogi mališani ni ove godine nisu primljeni u vrtiće: 'Ne znaš što će biti, hoćeš li se vratiti na posao…'

Vlast se u gradovima mijenja ali sramotna tradicija odbijanja djece u vrtićima - ostaje

10.6.2022.
19:26
VOYO logo

Nervoza, stres i čekanje rezultata upisa u vrtiće. Neki roditelji su odahnuli, a neki ne.

"Olakšanje. Ne znaš što će biti, hoće upast, neće upast, vračanje na posao ili ne, privatni vrtići i svašta", rekla je Zagrepčanka Matea Peulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam vidio da mi je sin upao, jer vidio sam puno je ljudi ispod crte, djece je više odbijeno nego što je primljeno. Tako da pao mi je kamen sa srca", rekao je Josip Marić iz Zagreba.

Ipak za mnoge roditelje problemi sada počinju. U Zagrebu je svoje mjesto u vrtiću tražilo 9.567 djece, a prema prvim rezultatima, bez mjesta je ostalo njih 3.799. Od toga 1.770 djece zadovoljava uvjete za upis, ostalih 2029 ne, odnosno do 31. kolovoza neće napuniti godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi žalbeni rok nakon kojeg će se brojke mijenjati.

"Žalbeni period se koristi da se rade koordinacije između vrtića i na taj način je lani upisano 800 djece. Onda kako se budu otvarali novi kapaciteti, realno neki u listopadu, neki tek u prosincu, upisivat ćemo tako one koji su ostali bez upisa, a onda i djecu koja će puniti godinu dana", rekla je zamjenica gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali svejedno - dio djece ostat će bez mjesta u vrtiću. Situacija je slična diljem zemlje. Obećaju se novi vrtići, no bez mjesta u splitskim je ostalo 524 djece, koja ispunjavaju uvjete.

"Provjeravali smo duple upise jer su neki roditelji tražili i privatne i gradske vrtiće i tu smo našli nekih 120 djece na duplim popisima, i tu smo već malo prepolovili brojku", rekao je pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita, Mario Negotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VIŠEGODIŠNJI PROBLEM /

U vrtićima za mališane i dalje nema mjesta: 'Proplakala sam pola dana jučer, baka servis nije opcija…'

Image
VIŠEGODIŠNJI PROBLEM /

U vrtićima za mališane i dalje nema mjesta: 'Proplakala sam pola dana jučer, baka servis nije opcija…'

U Osijeku nedostaje mjesta za 124 djece, a u Rijeci u vrtić nije upisano njih 136. Problemi roditelja isti, privatni vrtići preskupi kao i tete čuvalice, a baka servis često nemaju svi.

"Ako se žene moraju vratiti na posao, to je velik problem, još ako imaš još jedno dijete, znam kako je to, s dvoje djece, a ne možeš ga upisati u vrtić", kaže Riječanka Marina Kraljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo problem jer će godinu dana napuniti tek u 10 mjesecu, prijavili smo se a nismo na listi jer do 31.8. neće imati godinu dana. Morali smo se snaći i našli smo privatni vrtić", rekla je Ana Pin iz Rijeke.

Mjesta u vrtićima je premalo kao i odgojitelja, pedagoški standard se ne poštuje, a vrtićke grupe su prenatrpane - isti problem koji se ponavlja svake godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo