što s prekršiteljima? / Vladine mjere kreću od sutra, trgovci još ništa ne znaju: 'Ovo je nemoguće preko noći'

Odluka je tek poslijepodne objavljena u Narodnim novinama pa bi, objašnjavaju u Vladi, košarice građana trebale biti jeftinije već sutra

9.9.2022.
19:30
VOYO logo

Svinjski vrat s kosti - po staroj cijeni. Vlada kaže 24,99 kn, a mesari - teško.

"Evo ga ovo je cijena kila 46 kuna, sada ako će oni to korigirati. Mi sada imamo veću nabavnu nego što je prodajna, ako Vladu poslušamo", rekao je mesar Krešo Sabljić i dodao da još ne znaju kako i kada će krenuti sniženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo i mi maržu svoju staviti i nešto zaraditi. Razumijete?", dodaje njegov kolega Stjepan Munić.

Mjere još nisu stigle u škrinje, ali ni na police. Vlada jučer nejasna, trgovci zbunjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledao sam na internetu piše od 1.10, a onda sam gledao izjavu ministra Olega Butkovića, on kaže odmah. Kao danas, sutra, nemam pojma. Nemam kada proda tu skupu robu, neka dođe jeftina roba ja ću je prodavati bez marže, ali što ću s ovom robom koju sam kupio. Tko će meni to refundirati", rekao je trgovac Marin Perak.

Image
PRVI INTERVJU /

Šefica HUP-a za RTL o vladinim mjerama: 'Nismo za ograničavanje cijena, ali razumijemo cilj'

Image
PRVI INTERVJU /

Šefica HUP-a za RTL o vladinim mjerama: 'Nismo za ograničavanje cijena, ali razumijemo cilj'

Nezadovoljni mali i veliki trgovci. I oni kažu da nisu dobili upute kada točno mjere stupaju na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da će nam Vlada dati malo vremena da se za to pripremio, jer je ovo maltene nemoguće preko noći", kazao je predsjednik HUP-Udruge trgovine, Marin Evačić.

Neće. Vlade pojašnjava. Većina mjera na snagu stupa 1.10. , ali nove cijena - već sutra. Dobra je to vijest za kupce, loša za trgovce. Do kada će biti na snazi pitali smo glavnog savjetnika ministra gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi je neki dogovor da budu do nove godine. Naravno zbog volatilnosti tržišta, zbog toga što ne znamo što će se dešavati sljedeća tri mjeseca, neke će cijene možda ići gore, a neke dolje", rekao je savjetnik ministra gospodarstva, Jurica Lovrinčić.

Oporba o mjerama i dalje oštro. Peđa Grbin smatra da Vlada njihovu provedbu nije osigurala u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem od Plenkovića i Filipovića da obavijeste hrvatsku javnost jesu li mjere pripremili do kraja doći do toga da umjesto zamrzavanja cijena imamo nestašicu. Nestašica se hrvatskim građanima ne smije dogoditi", oštar je šef SDP-a.

U Zvijezdi i PIK Vrbovcu kažu da će sniziti cijene, ali očekuju i da Vlade ograniči cijenu plina. Vindija poručuje da su sudjelovali u pregovorima i da će i oni sniziti cijene, no i oni se nadaju Vladinoj kompenzaciji naknadnim mjerama, prije svega kroz participaciju u troškovima energenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sve artikle nabavne cijene su više nego su predviđene maloprodajne. I mi imamo svi velike zalihe, osigurali smo se unaprijed da ne bi došlo do nestašice i mi ćemo tu pretrpjeti velike gubitke", poručio je Evačić. U ministarstvu gospodarstva kažu da mesari neće morati sniziti cijenu svinjskog mljevenog mesa, ali hoće svinjski vrat i lopatice bez kosti. Oni koji se toga i ostalih vladinih mjera ne budu držali - na vratima mogu očekivati inspektore i kazne do 100 tisuća kuna.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo