1. hrvatski predsjednik / Na stotu godišnjicu rođenja mnogi su se prisjetili Tuđmana, na dvije proslave: 'Trebali su letjeti avioni'

14.5.2022.
18:43
VOYO logo

Središnja svečanost počinje uskoro u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog", u kojoj je u veljači 1990. godine održan i Prvi opći sabor HDZ-a. Očekuje se dolazak oko dvije tisuće sudionika. Na posljednjem počivalištu i u njegovoj rodnoj kući. Na stotu godišnjicu rođenja - prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana - prisjetili su se oni koji se njegovim naukom diče i danas.

''Vizionara, pobjednika, vojskovođe, ustavotvorca i diplomata. Čovjeka čija je politička ostavština obveza svih nas koji imamo povjerenje hrvatskih građana. Hrvatski velikan i po meni najveći hrvatski državnik u povijesti'', rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po najboljem ga pamte i njegovi nekoć bliski suradnici.

''Predsjednik Tuđman je bio povjesničar, bio je general, državnik, političar. Najviše po čemu ga pamtim to su povijesni državnički potezi kojima je stvorena moderna hrvatska država'', kazao je Mate Granić, bivši suradnik Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svakog je saslušao i na kraju je donio odluku. Ta odluka nikad nije izlazila van tih rasprava koje su se vodile. Što znači da je respektirao svoje suradnike, ono što su oni rekli, ali je uvijek donio odluku sam'', izjavio je Ivan Jarnjak, bivši suradnik Franje Tuđmana.

A koje je odluke donosio i u kojim okolnostima - o liku i djelu prvog hrvatskog predsjednika govorilo se na znanstveno-stručnom skupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I tada se pojavio kao feniks predsjednik Franjo Tuđman. Da se on nije pojavio tada ne bi bilo vrlo vjerojatno slobodne i demokratske hrvatske države'', kazao je Vladimir Šeks, bivši suradnik Franje Tuđmana.

Image
'ISKAZIVANJE LJUBAVI' /

SDP se oglasio povodom 100. obljetnice rođenja Tuđmana: 'Kakav je takav je, Zagorac i partizan je, naš je'

Image
'ISKAZIVANJE LJUBAVI' /

SDP se oglasio povodom 100. obljetnice rođenja Tuđmana: 'Kakav je takav je, Zagorac i partizan je, naš je'

''On je bio inicijator Vlade demokratskog jedinstva. Nisam to bio ni ja, nije to bio ni Manolić nego je shvatio da u ovoj situaciji kada je u pitanju obrana zemlje da je potrebno jedinstvo svih političkih snaga u državi'', izjavio je Franjo Gregurić, bivši predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz vodstvo HDZ-a, Tuđmanu su počast odali kći Nevenka i unuci, ali s njima nije bio i sin Stjepan. Iako se najavljivao na obilježavanju u Vukovaru - pojavio se nije ni tamo. Počast ocu odao je u "vlastitom aranžmanu". Unatoč tomu, obilježavanje u Vukovaru je održano.

''Stjepan Tuđman mi je poslao poruku prekjučer rezigniran s ovom situacijom, on je čovjek emotivan, emotivno ovom pristupio. Nadao se inicijalnoj ideji da će to sve biti hrvatska proslava gdje neće biti bitno ime i prezime, stranka i svjetonazor'', kazao je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer da se Domovinski pokret pita…

''Danas bi nad Zagrebom, danas i sada letjeli vojni avioni u čast Franji Tuđmanu, a ne Macronu kakao smo gledali prije nekoliko tjedana'', rekao je Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani ipak zazivaju jedinstvo.

''To inače nije u redu. Sve nešto posebno. Ne bih nikoga imenovala, ali smatram da bi se trebali ujediniti zajednički'', smatra Marija Barišić iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad se to dijeli na dvoje, to definitivno nema tu snagu kao da je u jednom'', rekla je Alija Čajić iz Tuzle.

''Nažalost, mi smo takav narod. Nikad se ne možemo svi sa svime složiti. Žalosno, tako smo mali, a razjedinjeni'', kazao je Saša Pavešić iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A HDZ-ovci proslavu u Vukovaru ne priznaju.

''Pa to je dio demokracije. Službena proslava postoji samo jedna i ja sam siguran da će ona biti veličanstvena'', komentirao je Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje je rođen, tu je odrastao, tu se formirao, od tuda je krenuo i tu je proslava. Sve drugo su pomoćne proslave'', rekao je Ivan Jarnjak.

Počast prvom hrvatskom predsjedniku na svoj način odao je i zagrebački SDP

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Volio nas je koliko i mi njega. Ali, kakav je takav je, Zagorac i partizan je, naš je!'', poručili su iz zagrebačkog SDP-a.

A svom utemeljitelju - HDZ upravo u koncertnoj dvorani Lisinski sprema veliku feštu na kojoj se očekuje i više od dvije tisuće njihovih članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo