saborska mizoginija / 'Nakaza, debeljuškasta, masna' - salve uvreda na račun zastupnica bez sankcija: 'Vitez Reiner je dopustio vrijeđanje'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

No, ne idu uvrede samo na račun zastupnica. Miru Bulja nedavno su nazvali panjem

7.7.2022.
15:13
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Na nekulturu u Hrvatskom Saboru građani su navikli, danas je veća vijest kada se zastupnici slože oko nekog pitanja i udruže snage na rješavanju problema. Pa ipak, jučerašnji ispad zastupnika Domovinskog pokreta Ante Prkačina prema zastupnici Urši Raukar nekako je uspio zgroziti javnost, barem jedan njezin dio.

Prkačin je, naime, zastupnicu ‘počastio’ riječima: "Slušaj nakazo jedna, koliko te Bog unakazio tjelesno, toliko ti je i glavu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Željko Reiner zaključio je da su podjednako krivi i on i zastupnica, jer mu je na govor o izbjeglicama i Jugoslavenima rekla da ga može biti sram te im je dodijelio opomene.

Neki su zastupnici koji su se tada zatekli u Saboru doživjeli déjà vu, jer se slična stvar ponovila samo šest dana ranije. Prkačin je Kristini Ikić Baniček rekao da je "debeljuškasta" i "masna", a Reiner ga nije opomenuo, već je opomenu uputio Ivani Kekin koja je zbog toga zatražila povredu poslovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ante prkačin /

Zastupnik Domovinskog pokreta ponovo vrijeđao kolegice u Saboru: 'Nakazo jedna, koliko te Bog unakazio...'

Image
ante prkačin /

Zastupnik Domovinskog pokreta ponovo vrijeđao kolegice u Saboru: 'Nakazo jedna, koliko te Bog unakazio...'

"Ja tog Prkačina ne bih uopće komentirala. On je sam o sebi rekao najviše i to je njegova legitimacija. Ono što trebamo komentirati svi zajedno i osuditi jest predsjedavajućeg sjednice, akademika viteza Reinera, koji je u dva navrata ostavio bez ikakvih sankcija vrijeđanje žena. U ovom drugom slučaju je dao jednaku sankciju i nasilniku i žrtvi. Propustio je iskoristiti točke poslovnika koje mu daju ovlasti i obavezu da takve govore mržnje i vrijeđanja, takvo mizogino ponašanje, sankcionira oduzimanjem riječi i micanjem iz sabornice. U tom smislu, Klub zeleno lijevog bloka je dao svoju predstavku na Odbor za ustav, poslovnik i politički sustav i predsjedniku sabora, gospodinu Jandrokoviću", rekla nam je zastupnica Urša Raukar.

Raukar kaže da se ovdje ne radi samo o tom pojedinačnom slučaju, jer takvo ponašanje u Saboru daje poruku hrvatskoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda se nemojmo čuditi da policija, kada muž mlati ženu, a ona viče i zove upomoć, i njoj da prijavu kao i njemu jer je remetila javni mir", rekla je.

‘Krši se poslovnik, ali i Zakon’

Dodala je da se uz oba slučaja radilo o eklatantnoj povredi Poslovnika, članka 238., gdje se govori o omalovažavanju i vrijeđanju zastupnika i zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Druga stvar, jučer kad sam ja digla povredu poslovnika, predsjedavajući vitez akademik Reiner me prekidao dok sam govorila obrazloženje, opravdavajući se da je on već dao povredu Prkačinu i da što se tu sad ima dalje govoriti, propustivši da je dao opomenu i meni", kazala je Raukar.

Na pitanje imamo li u Hrvatskim Saboru ravnopravnost spolova ili su zastupnice diskriminirane, zastupnica smatra postoji dublji problem u našem društvu, koji se onda zrcali u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anamarija Tkalčec iz udruge za prava žena Cesi u razgovoru nam je rekla da u Hrvatskom Saboru ne postoji ravnopravnost spolova, jer su zastupnice diskriminirane upravo ovakvim ponašanjem. Štoviše, Hrvatski Sabor ovdje krši zakon koji je sam izglasao.

"Mi imamo Zakon o ravnopravnosti spolova, država ima zakonodavstvo koje štiti ustavno načelo ravnopravnosti spolova i očigledno je da se to načelo krši u Saboru", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raukar se s ovim slaže.

"Da, ovo je i povreda Zakona o ravnopravnosti spolova, jer se propušta sankcionirati i javno osuditi ne samo vrijeđanje, nego i verbalno nasilje. Jer ja nisam sigurna da bi ono što je jučer Prkačin izgovorio, na taj način izgovorio nekom muškarcu. Oni svi vole titule, Reiner voli svoje titule viteza i akademika, dopredsjednika Sabora i predsjedavajućeg sjednice, no zaboravlja da to ima svoje dužnosti i obaveze", rekla je Raukar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Opomena nije dovoljna kazna’

Raukar i Tkalčec se slažu da zastupnici koji u sabornici vrijeđaju žene trebaju biti sankcionirani mjerom oštrijom od same opomene.

"Mislim da predsjedavajući u Hrvatskom Saboru trebaju vrlo jasno trebaju davati do znanja, a kada se već dogodi sankcionirati, da ovakve izjave apsolutno ne smiju biti upućene. Da možda stvore kulturu putem kazni, ako je to jedina mogućnost, da se kaznama pošalje poruka kako se ovo ne smije događati. Ako ne možemo mijenjati osobe koje su nekulturne i seksisti i ako one završavaju u Saboru, onda je kazna jedina moguća varijanta. Pravilnik za zaštitu od seksizma u Hrvatskom Saboru bi mogao biti jedan važan dokument", rekla je Tkalčec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U poslovniku Sabora postoje vrlo jasne točke po kojima se nekome može oduzeti riječ i maknuti ga iz Sabornice, zbog vrijeđanja i agresivnog ponašanja. To je ozbiljan propust viteza akademika Reinera i povreda poslovnika", rekla je Raukar

"Ovo pitanje je važno u širem društvenom kontekstu jer bi Sabor i njegovi dužnosnici u trebali poštovati Ustav i zakone hrvatske države i biti primjer drugim građanima", zaključila je Raukar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selak Raspudić: ‘Vrijeđanje nije problem spolova. Zeleno Lijeva koalicija stalno dobacuje’

Za mišljenje smo pitali i predsjednicu saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Mariju Selak Raspudić.

"Ne znam na koji način se mogu sankcionirati verbalni propusti, jer ne živimo u doba verbalnog delikta, osim opomenom. Činjenica je da mi svi ovdje istupamo kao legitimni zastupnici građana i možemo posljedično biti kažnjeni za neprimjereno ponašanje na demokratskim izborima", rekla je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako govorimo o kulturi dijaloga i ponašanja u Saboru jedan je problem to što se većina članova Zeleno-lijevog bloka doista u mnogim Saborskim raspravama ne može suzdržati od toga da dobacuje iz klupa, gestikulira i tako dalje. No, unatoč tome, bilo kakvo vrijeđanje, pogotovo na razini fizičkog izgleda, je apsolutno nedopustivo. Ne postoji opravdanje da se nekoga vrijeđa na razini fizičkog izgleda", dodala je.

Kazala je kako je takav način vrijeđanja dio šireg problema unutar sabornice, te podsjetila da je Miro Bulj nedavno nazvan panjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje misli li da bi Ante Prkačin iste uvrede koje je uputio Ikić Baniček i Raukar uputio i muškom kolegi, Selak Raspudić kaža da je to teško procijeniti u konkretnom slučaju.

"Meni to nije spolno pitanje, bilo koga je nedopustivo vrijeđati na fizičkoj razini. I ova intelektualna vrijeđanja nisu prihvatljiva, no ovo je apsolutno nedopustivo jer na fizički izgled ne možemo utjecati", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je kako u Saboru ipak postoji jedna razina drugačijeg ophođenja prema muškarcima i ženama.

"To je manji problem kada je ovako eksplicitna, jer mi onda to možemo prepoznati i osuditi i većina se neće usuditi tako ponašati. Ovo su više pojedinačni ispadi nego standardno ponašanje u Saboru. Nama su veći problem suptilniji oblici diskriminacije koje ne možemo prepoznati kao očite uvrede. To je drugačiji tretman, drugačiji način ophođenja, drugačije uvažavanje u raspravi i tako dalje", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Fokus Odbora trebao bi biti na neprivilegiranima, a ne na političarima’

Zatim se ponovo osvrnula na sankcije koje smatra dostatnima, s obzirom na to da bi teško bilo uspostaviti alternativu.

"Ako ćemo ići u sankcije, alternativa je jedna vrsta verbalnog delikta. Gdje ćemo onda povući granicu? Treba osuditi, ali to je to. Ostalo će se sve događati na izborima. Mislim da bi alternativa, s obzirom na totalitarne tendencije u društvu, išla na uštrb slobode govora, puno prije nego sankcioniranje ovih negativnih pojava čemu se mi nadamo", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na pitanje može li Odbor za ravnopravnost spolova poduzeti išta protiv bilo kojeg oblika diskriminacije u Saboru, kazala je da Odbor radi mnogo, no da su političari ipak općenito privilegirana skupina.

"Prvenstveni fokus Odbora treba biti na društvenim skupinama koje nisu u privilegiranoj poziciji, poput radnih prava žena i tako dalje. Ja i Urša ćemo dobiti priliku izboriti se za to da se tako nešto ne smije jer smo na poziciji moći, dok neprivilegirane skupine društva trpe mnogo na svojim poslovima i trebamo se baviti njima, a ne samima sobom", poručila je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno je nedopustivo nekoga vrijeđati na razini fizičkog izgleda, no mislim da je riječ o pojedinačnom ispadu, da bi dodatno sankcioniranje vodilo do ograničavanja sloboda govora. Kultura dijaloga ionako nije nekakva, a Zeleno-lijevi blok zaista stalno dobacuje iz klupe, kao da su na ulici, a ne u Saboru. To je kada ste govornik užasno iritantno, imate samo pet minuta, a oni ti stalno mašu, kolutaju očima ili dovikuju nešto", zaključila je Selak Raspudić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo