moglo bi se isplatiti / Nemojte mijenjati sve kune u eure! Nekim će kovanicama jako porasti vrijednost, stručnjak objasnio kojima!

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELLr

Nakon što kuna zauvijek ode u povijest, neke će rijetke kovanice dobiti na vrijednosti, ako ih imate, mogle bi vas obogatiti

16.9.2022.
18:00
Dubravka Petric/PIXSELLr
VOYO logo

Kune i lipe uvedene su u monetarnu upotrebu u republici Hrvatskoj 30. svibnja 1994. godine. Živjeti će 28 i pol godina, toliko će hrvatska kuna napuniti 1. siječnja sljedeće godine kada zauvijek odlazi u povijest, a u opticaj u Hrvatskoj ulazi euro.

Kovanice od 5 lipa do 5 kuna su, kako objašnjava Zlatko Viščević, glavni urednik portala numizmatika.net, puštane u optjecaj svake godine i na njima je otisnuta godina njihove izrade. S druge strane, kovanice od 1 i 2 lipe su izrađene samo za potrebe setova i to u vrlo malim količinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kao kolekcionari i numizmatičari počinju shvaćati da kune polako odlaze, a zbog toga među ovom skupinom i raste interes te želja da kompletiraju svoje zbirke.

"Kako bi se kompletirala jedna takva zbirka, potrebno je skupiti sve kovanice kuna i lipa i to sva godišta koja su izdana", objašnjava Viščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine se otkuje i pusti u optjecaj određena količina kovanica svakog apoena u skladu s potrebama optjecaja. Te količine se razlikuju od godine do godine i nisu svake godine iste. Zbog toga su neka godišta apoena češća, a neka rjeđa. Ona rjeđa posebno su zanimljiva za kolekcionare.

"Kad govorimo o kovanicama kuna i lipa, općenito se može reći da su neparne godine češće od parnih. Kovanice s latinskim natpisima otkovane su uglavnom u manjim količinama od onih s hrvatskim natpisima. Tako da kolekcionari uvijek spremaju ove kovanice s latinskim natpisima jer ih je uglavnom manje od onih s hrvatskim natpisima. To se može uzeti kao neko opće pravilo, međutim svaki apoen kuna i lipa ima neke svoje specifičnosti", naglašava Zlatko Viščević, glavni urednik portala numizmatika.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku prenosimo njegova objašnjenja o rjeđim primjercima kovanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovanice od jedne lipe

Najmanje kovanica od jedne lipe otkovano je 2021., samo 6000 primjeraka. Kovanice s godinama 2011. i 2013. nisu ni puštene u optjecaj, nego su izdane samo u setovima, odnosno kompletima. Tako da ih je nemoguće pronaći u optjecaju. One s godinom 2019., iako službeno otkovane u količini od 15 milijuna primjeraka, puštene su u optjecaj u vrlo maloj količini, tako da ih je vrlo teško pronaći.

Kovanice od jedne lipe s latinskim natpisom, odnosno one s parnim godinama, uglavnom su nešto rjeđe od ovih s neparnim godinama. Od njih svakako treba izdvojiti 1996. jer se teže nalazi u odnosu na ostale godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kovanice od jedne lipe postoji prigodno izdanje, FAO, i ono je otkovano u milijun primjeraka. U odnosu na duga prigodna izdanja, ova kovanica se češće nalazi, ali ju je ipak dobro spremiti ako naletite na nju.

Kovanice od dvije lipe

Od onih s hrvatskim natpisom iz neparnih godina najmanje ih je izdano 2021., svega 4000 primjeraka. Kovanice s godinama 2011. i 2013. nisu ni puštane u optjecaj, nego su izdane samo u setovima. Treba izdvojiti godine 2019. i 2021. Kovanice od dvije lipe s godinom 2019., iako službeno otkovane u količini od 13 milijuna primjeraka, puštene su u optjecaj u vrlo maloj količini, tako da ih je teško pronaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovanice od dvije lipe s latinskim natpisom, odnosno s parnim godinama, nešto su rjeđe od onih s neparnim godinama. U većini slučajeva izdane su u emisijama od dva milijuna primjeraka godišnje. No 2010., 2012., 2014., 2016. i 2018. nisu ni puštane u optjecaj, već postoje samo u kompletima. Od ovih kovanica svakako treba izdvojiti dvije godine koje se teže nalaze, a to su 1996. i 2000.

Kovanice od dvije lipe imaju i prigodno izdanje – Olimpijske igre u Atlanti. Ono je otkovano u milijun primjeraka, ali se nešto teže nalazi. Tako da je dobro spremiti ovu kovanicu ukoliko je pronađete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovanice od pet lipa

Kod kovanica od pet lipa uvijek je problem kvaliteta, tj. očuvanost. Presvučene su naime mesingom i kao takve vrlo brzo i ružno oksidiraju, tako da ih je malo teže pronaći savršeno očuvane, osobito starija godišta. One iz parnih godina su nešto rjeđe.

Teže se nalaze godišta 1994., 1996, 2004. i 2022., a ova starija osobito je teško naći u savršenom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve o uvođenju eura /

Za sedam mjeseci na bankomatima ćemo podizati samo eure: Saznali smo koji će biti najmanji apoen

Image
sve o uvođenju eura /

Za sedam mjeseci na bankomatima ćemo podizati samo eure: Saznali smo koji će biti najmanji apoen

Kovanice od pet lipa imaju i prigodno izdanje za Olimpijske igre u Atlanti. Ono je otkovano u 900.000 primjeraka i teže se nalazi. Ukoliko pronađete takav primjerak, spremite ga, osobito ako je dobro očuvan.

Kovanice od 10 lipa

Teško je pronaći godinu 2019. jer je mali broj njih pušten u optjecaj. Kovanice od 10 lipa s latinskim natpisima, odnosno iz parnih godine, su nešto rjeđe. Od ovih kovanica treba izdvojiti godine koje se teže nalaze, a to su: 1994., 1996. i 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovanice od 10 lipa imaju i prigodno izdanje – Ujedinjene narode. Ono je otkovano u 900.000 primjeraka i teže se nalazi. Ukoliko pronađete takav primjerak, spremite ga svakako, osobito ako je dobro očuvan.

Kovanice od 20 lipa

Kovanice od 20 lipa česte su u optjecaju i ima ih puno, osobito onih s hrvatskim natpisima i neparnom godinom. Zbog svoje legure uglavnom su dobro očuvane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod ovih kovanica treba izdvojiti godine koje se teže nalaze, a to su 2002. i 2016. Postoji mogućnost da su u optjecaj puštene manje količine od službenih brojki. Za kovanice od 20 lipa postoji i prigodno izdanje – FAO. Ono je otkovano u milijun primjeraka. U odnosu na duga prigodna izdanja, ova kovanica se češće nalazi.

Kovanice od 50 lipa

Kovanice od 50 lipa s hrvatskim natpisima i neparnim godinama uglavnom su dobro zastupljene. Rjeđe su iz 1997., 1999. i 2021. pa ih je dobro sačuvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kovanica od 50 lipa s latinskim natpisima treba izdvojiti godinu 1994. jer se teže pronalazi. Kod ovih kovanica iz 1994. dio njih dolazi sa zakrenutim naličjem u odnosu na lice, pa je dobro obratiti pažnju i na to.

Postoji i prigodno izdanje povodom Europskog nogometnog prvenstva. Ono je otkovano u 900.000 primjeraka i nešto se lakše pronalazi u odnosu na druga prigodna izdanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovanice od jedne kune

Kovanice od jedne kune prisutne su u optjecaju u velikom broju. Osobito one s hrvatskim natpisima i neparnim godinama. Legura je takva da se relativno brzo istroši, tako da je teško pronaći starija godišta u savršenom stanju.

Godište 2003. teže se pronalazi, a 2021. je nešto lakše pronaći, iako neki i s tom godinom imaju problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba izdvojiti dvije godine kada su bile rjeđe, 2000. i 2002. Postoje četiri prigodna izdanja ovih kovanica, Olimpijske igre u Atlanti, peta obljetnica kune, 10. obljetnica kune, 20. obljetnica kune.

Kovanice od dvije kune

Kovanice od dvije kune dobro su zastupljene, no teško je naći starija godišta u savršenom stanju. Godište 1997. se teže pronalazi, a tu je i 2021., za koje se čini da je teško doći do nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kovanica iz parnih godina su nešto riješe, a najmanje ih je otkovano 2002. godine.

Kod nje postoji i prigodno izdanje – FAO. Bez obzira na malu emisiju, ova kovanica se češće pronalazi ako je usporedimo s ostalim prigodnim izdanjima drugih apoena. Malo je teže naći savršeno očuvane primjerke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovanice od pet kuna

Kovanice od pet kuna relativno su dobro zastupljene, osobito one s hrvatskim natpisima i neparnim godinama. Teže je naći starija godišta u savršenom stanju, a najrjeđe su one iz 1997. i 2021. pa ako ih imate, svakako ih sačuvajte.

Od kovanica s latinskim natpisima najteže je pronaći one iz 2006. godine. Postoji prigodno izdanje ovih kovanica posvećeno Senjskom glagoljskom misalu. Ono je otkovano u milijun primjeraka i relativno se lako pronalazi zbog posebnog dizajna, a malo je teže pronaći savršeno očuvane primjerke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovanice od 25 kuna

Kovanice od 25 kuna, iako dobro zamišljene, nisu baš zaživjele u optjecaju. Međutim oduševile su kolekcionare i numizmatičare te ih rado skupljaju.

Ove kovanice su uglavnom razgrabili kolekcionari, tako da je numizmatičko tržište dobro opskrbljeno njima. Malo teže je pronaći izdanja iz 2010. i 2017., ali u principu ih ima u stalnoj ponudi po nešto većim cijenama od uobičajenih.

Jedina kovanica od 25 kuna koja otežava kompletiranje kolekcije je ona iz 2022. s Pelješkim mostom, za kojom postoji velika potražnja i izvan numizmatičkih krugova.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo