puno manje... / Njemačka je podigla minimalnu satnicu na 12 eura. Izračunali smo koliko je to više od hrvatske...

Image

Razlika će postati očitija kada plaće počnemo primati u eurima

3.6.2022.
15:39
VOYO logo

Njemački parlament Bundestag u petak je donio odluku o podizanju minimalne satnice na 12 eura od listopada ove godine. Minimalna satnica koja trenutno iznosi 9,82 eura bruto bi prvo 1. srpnja trebala biti povećana na 10,45 eura te 1. listopada na 12 eura.

Zakonodavci polaze od toga da u Njemačkoj trenutno oko 6,2 milijuna zaposlenih primaju satnicu manju od 12 eura. Sljedeće povećanje minimalne satnice bi moglo uslijediti početkom 2024. Povećanje minimalne satnice je bilo jedno od središnjih predizbornih obećanja vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez Olafa Scholza ne bi bilo ni povećanja satnice", rekao je ministar rada Hubertus Heil u petak. On je dodao kako će povećanje minimalca onima koji zarađuju najmanje donijeti "osjetno više u novčanicima".

Zakon o povećanju minimalca podržale su stranke socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije i stranke Ljevice a zastupnici oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU i desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) suzdržali su se od glasanja. Ljevica je podržala povećanje minimalca ali je ukazala na to da ono ne prati stopu inflacije. Povećanje minimalca je kritizirala Udruga njemačkih poslodavaca (BDA) a pozdravili predstavnici sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska trenutno nema zakonski propisanu minimalnu satnicu, već samo minimalnu plaću. Nedavno je Vlada podigla minimalnu plaću te ona sada iznosi 4.687 kuna bruto, odnosno 3.750 kuna neto. Protuvrijednost bruto plaće u eurima iznosi 623 eura bruto, ili 498 eura neto. Ako uzmemo u obzir da zaposlena osoba u prosjeku mjesečno odrati 176 radnih sati dolazimo do cifre od 3,5 eura za minimalnu bruto satnicu.

To je točno 3,4 puta manje od nove njemačke minimalne satnice. Možda razlika nije toliko dramatična kada hrvatske plaće gledamo u kunama, ali će definitivno postati za manje od sedam mjeseci, kada na račune građana počnu sjedati euri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo