provokacija uoči Oluje / Objavili trailer za film sa 'srpskim' pogledom na Oluju. Sin poginulog branitelja: 'Ovo je jeza'

Film koji je razbjesnio Hrvate ima punu podršku i srbijanskog predsjednika i ambicioznu ideju - da ga vidi cijeli svijet. Što kažu hrvatske vlasti?

3.8.2022.
19:19
VOYO logo

"Svatko treba da priča o onome što ga boli, a Oluja definitivno boli i bolit će još mnogo", govori glumac Zlatan Vidović. Ovaj glavni glumac izbjegao je s 23 godine iz Knina u Beograd, a film se, tvrde, zasniva na istinitim pričama. kako njegove. tako i drugih srpskih obitelji. "U filmu retko da se desi neka scena koja ne zahtjeva velik broj emocija, koje su na žalost tužne, tužne", kaže Vujić.

Najvažniji je lik dijete. Film se snimao godinu dana, velikim dijelom na Tari gdje je na setu jedan od djelatnika i poginuo. Nakon filma prikazat će se i serija od 12 nastavaka, a u javnost je trailer izašao baš jučer. I zvuče baš kao srbijanski predsjednik, ali i ministar unutarnjih poslova Vulin, koji ih je posjetio na snimanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladan Anđelković, producent filma, kaže: "Naš cilj je da izmenimo narativ ove akcije Oluja i da ona ne bude ništa nego jedna zločinački i sistemski izvedena akcija nad civilnim stanovništvom."

Dok oni podršku srbijanskog vrha imaju, naše ministarstvo branitelja i kulture ni riječi. Tek pisani odgovori da ih nitko iz Srbije nije kontaktirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pitali smo vas /

Je li obljetnici VRO Oluja mjesto u Kninu? 'Najtopliji grad, oni u odijelima. Neka se znoje kad nemaju srama'

Image
pitali smo vas /

Je li obljetnici VRO Oluja mjesto u Kninu? 'Najtopliji grad, oni u odijelima. Neka se znoje kad nemaju srama'

"Niti sam to gledao niti sam imao vremena gledati taj trailer", kaže Darko Nekić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja.

Zato dio braniteljskih udruga ovo nije htio prešutjeti. Od filma očekuju laži, kaže Zorica Gregurić držeći u ruci proglas Milana Martića koji je naredio evakuaciju. "Evakuaciju sporvoditi planski prema pripremljenim planovima, pravcima koji izvode prema Kninu i djeluju preko Otrića prema Srbu i Lici. Ovo je dokument koji poništava kompletne krivotvorine koje ovih dana slušamo", govori Zorica Gregurić, vanjska članica saborskog Odbora za ratne veteran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran je na vijest o filmu očekivao reakciju ministra Medveda. Pokazuje nam Tuđmanov poziv na mirnu reintegraciju Srba, koja također, objašnjava, demantira film i prije prikazivanja. Goran Horvat, sin poginulog hrvatskog branitelja, kaže: "Evo kao što možete vidjeti jezu, jezu imam. To je strašno da postoji u javnosti i da se Oluja tako proziva." Preskočit će se činjenice kako je uopće do Oluje došlo, preskočit će se srpska odgovornost. Nitko ne spori da je srpski narod doživio tragediju, ali ovo nije način, smatra povjesničar Ante Nazor.

"Nije nikakvo iznenađenje kad su Srbi u pitanju. Svoje mitove oni nastoje ekranizirati jer je upravo prikazivanje kroz filmove najlakši način da se oblikuje javno mnijenje. Da se nametne jedna percepcija koja kad je u pitaju srbijanska politika i povijest uglavnom mitomanska", kaže Nazor. A zapravo - film je moćno oružje u trenutku kad izlazi izvan domene umjetnosti. I prije svega, na mlade koji se rata ne mogu sjećati a koji malo čitaju - može snažno utjecati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo