REZULTATI U LIPNJU / Osmaši pišu nacionalne ispite: 'Problem je inflacija petica, s nečim treba početi'

Rezultati ispita će učenicima pokazati kakvo je njihovo znanje u odnosu na druge, a školama će služiti kao uputa što treba mijenjati

2.5.2022.
20:30
VOYO logo

Prvi nacionalni ispiti su počeli - osmaši su se susreli s pravilima kao i na državnoj maturi. Prvi na redu ispit iz hrvatskog i to u dva dijela - test i kratki sastavak.

"Prvi je dio bio gramatika i književnost, a drugi pisanje sastavka -može li nastava na daljinu zamijeniti nastavu uživo, iznenadilo nas je jer je trebao imati 250 riječi i onda smo svi krenuli brojati te riječi", rekla je Kaira Matijana Špoljar, učenica Osnovne škole Ivana Cankara u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo teško, dosta opušteno, nije bilo za ocjenu i nije stvaralo prevelik stres i dobar je osjećaj", kazao je Jordan Prižmić, učenik iste škole.

Image
ISPIT IZ HRVATSKOG JEZIKA /

Maturantima krenulo jedno od najstresnijih razdoblja u životu: Počela je državna matura

Image
ISPIT IZ HRVATSKOG JEZIKA /

Maturantima krenulo jedno od najstresnijih razdoblja u životu: Počela je državna matura

Nacionalne ispite cijeli tjedan pisat će 4367 osmaša u 81 školi. Nakon hrvatskog, slijede ispiti iz matematike, biologije, fizike i kemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da će biti dobro. Zadaci su bili vrlo lagani, nije bilo puno gramatike većinom sve osnovne stvari", rekao je Jakov Ružić, učenik Osnovne škole Nikola Tesla u Rijeci.

"Mislim da će najteža biti fizika, jer tu imamo najviše gradiva i mislim da je to najteže gradivo", kazao je Zvonimir Kolman, učenik Osnovne škole Ivana Cankara u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati će učenicima pokazati kakvo je njihovo znanje u odnosu na druge, a školama će služiti kao uputa što treba mijenjati. Iako neće utjecati na zaključne ocjene, a ove godine ni na upis u srednju školu - ispiti su tajni, svi učenici pišu ih u isto vrijeme, a sa sobom smiju imati samo kemijske olovke i kalkulatore.

"Naglašeno im je da to ne može utjecati na njihov završni uspjeh ali da je važno da se potrude i da pokažu što su naučili jer na temelju tih rezultata donosit će se zaključci što i kako dalje u obrazovanju", rekla je Jelena Kralj Smirčić, profesorica matematike u Osnovnoj školi Nikola Tesla u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni ispiti bit će ocjena sustava obrazovanja i služit će za kreiranje i promjene obrazovnih politika. U listopadu će ih pisati i učenici petog razreda. Ravnatelji se nadaju da je ovo prvi korak u rješavanju problema velikog broja superodlikaša i pravednijeg upisa u srednje škole.

"Problem je inflacija petica koju sad neke škole rješavaju prijemnim ispitima. Svaki korak u tom smjeru je dobro došao, hoće li to biti nacionalni ispiti, prijemni ali u svim školama ili će ovo biti kriterij za upis- vrijeme će pokazati koja će biti odluka, ali svakako s nečim treba krenuti", kaže Boris Počuča, ravnatelj Osnovne škole Ivana Cankara u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugo smo mi i tražili nešto ovakvo da svi na nivou države vidimo gdje smo, nadam se da ćemo saznati svatko o svojoj školi, o svom radu o kriterijima vrednovanja- jesmo li preblagi, prestrogi", kaže Tatjana Bandera Mrakovčić, ravnateljica Osnovne škole Nikole Tesle u Rijeci.

Prvi rezultati nacionalnih ispita stižu sredinom lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo