stručnjaci objasnili / Polemika oko lijeka za COVID: Hrvatska konačno naručuje remdesivir, no ne i Paxlovid

Image
Foto: remdesivir

Remdesivir je bolji za one na kisiku, dok je Paxlovid učinkovitiji za mlađe

20.8.2022.
10:59
remdesivir
VOYO logo

Hrvatska je nakon višetjedne nestašice lijekova protiv koronavirusa naručila 10.000 doza remdesivira, ali postavlja se pitanje zašto ne i Paxlovid, lijek visokoučinkovit u sprečavanju razvoja COVID-19, koji je resorno Ministarstvo za upotrebu preporučilo još prije pola godine, piše u subotu Večernji list.

Trenutno se o tome vodi prepiska između članova Vladina Znanstvenog savjeta o epidemiološkim mjerama, cjepivu protiv COVID-19 i novim sojevima. Međutim, nekoliko znanstvenika i članova Savjeta koje je Večernji list kontaktirao pozvalo se na dogovor o suzdržavanju od javne polemike prije konačne odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kliničari pak objašnjavaju kako su oba lijeka najučinkovitija u ranoj fazi bolesti, kad se kod pacijenta još nije razvila teška klinička slika. Karakteristika je, inače, svih antivirusnih lijekova da bolje djeluju ako ih se primijeni u ranoj fazi bolesti, napominje infektolog prof. Bruno Baršić. Razlika u učincima pojedinog od navedena dva lijeka najbolje se vidi kod teže oboljelih, pri čemu je "stari" remdesivir nešto bolji za pacijente na kisiku.

"I remdesivir i Paxlovid sprečavaju razvoj teške kliničke slike i, posljedično, smrtnost. Razlika postoji u načinu davanja lijeka, remdesivir se daje isključivo injekcijama, dok je Paxlovid namijenjen za oralnu upotrebu, dakle u tabletama. Ono što je dokazano jest da remdesivir i kod težih oblika infekcije koronavirusom donekle može smanjiti smrtnost, ali sa dosta skromnim rezultatima, zaista ne u jako velikom broju slučajeva. Činjenica je da pacijenti u najvećem broju slučajeva dospiju u bolnicu oko sedmog dana nakon zaraze, a najveća efikasnost lijeka je do četvrtog dana - objašnjava profesor emeritus Medicinskog fakulteta u Zagrebu Bruno Baršić, konzilijarni infektolog koji vodi Krizni stožer Kliničke bolnice Dubrava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ministar zdravstva /

Beroš: 'Nije istina da ne želim potpisati narudžbenicu za Paxlovid za RH, taj lijek i nije tako učinkovit'

Image
Ministar zdravstva /

Beroš: 'Nije istina da ne želim potpisati narudžbenicu za Paxlovid za RH, taj lijek i nije tako učinkovit'

Podaci dobiveni kliničkim ispitivanjima govore da Paxlovid smanjuje rizik od progresije bolesti čak 89 posto, navodi prof. Baršić, ali uglavnom se to odnosi na pacijente mlađe dobi, oko 40-49 godina.

I šef splitske infektologije dr. Ivo Ivić kaže kako za kondicionirane bolesnike nema stopostotne efikasnosti ni s jednim od ovih lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voljeli bismo imati stopostotno učinkovit lijek koji je jednostavan za primjenu i može ga dobiti svaki oboljeli, ali takvog nema. Remdesivir, ako ga ima, nije beskoristan, nešto koristi za kondicionirane bolesnike, one starije od 65, srčane, plućne, imunološke i u prvim danima bolesti daje se u nadi da će zaustaviti nastanak virusa i razvoj teže bolesti" govori splitski infektolog.

Cijene, inače, nisu male ni za jedan od ova dva lijeka, mjere se u tisućama eura po tretmanu. I novi Pfizerov lijek, Paxlovid, nabavlja na razini Europske unije, no nema jednoznačnog odgovora zašto je Hrvatska jedna od rijetkih koja ga još nije dobila, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo