još jedna 'obnova'? / RTL s poljoprivrednicima kojima je tuča uništila nasade. 'Ne možemo čekati, samo staklo košta 130 tisuća kuna'

'Vidimo da se svi trude, i država i županija, nadamo se...', kaže

9.6.2022.
19:28
VOYO logo

Varaždinsku županiju tuča je poharala krajem svibnja, pa neki poljoprivrednici već počinju obnavljati svoje posjede. Posla ima puno, pa jednostavno ne mogu čekati.

Vlada je u međuvremenu donijela mjeru pomoći - financijsku injekciju vrijednu 54 milijuna kuna. Neki poljoprivrednici to nisu mogli čekati, pa su u svoja zemljišta već počeli ulagati. Oni ne mogu čekati jer se potpisani ugovori i dogovoreni rokovi moraju ispoštovati. Mladen Mađarić, jedan od najvećih proizvođača cvijeća, sadnice mora posaditi već sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda bude tih 54 milijuna dosta, možda ne bude... Mi smo staklo za staklenik naručili. Financirali smo dio svojim novcima. Očistili smo što smo mogli, i sad dalje čekamo", objašnjava Mađarić.

Image
'Zvoni i goni neveru' /

Protugradnu opremu nemaju, ali imaju gotovo sto godina staru alternativu: Tuča pored zvonjave nema šanse?

Image
'Zvoni i goni neveru' /

Protugradnu opremu nemaju, ali imaju gotovo sto godina staru alternativu: Tuča pored zvonjave nema šanse?

Prije je njegovo imanje izgledalo "apokaliptično", no stvari su danas očigledno bolje. "Deset dana smo radili svi, svi radnici, od jutra do večeri. Uspjeli smo očistiti, i sad je to malo ljepše za vidjeti", tvrdi Mađarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo staklo za staklenik koštalo ga je oko 130 tisuća kuna, no to nije jedini trošak. Uz staklo, Mađarić kaže, treba platiti i sve dodatne dijelove kako bi se staklenik mogao sastaviti. Osim toga, to nije jedini njegov staklenik. "Sve zajedno bi možda bilo oko milijun kuna. Nisam točno računao ali tak' si mislim…", govori.

Ne zna kako će se točno "naplatiti" od tih spomenutih 54 milijuna. "Vidimo da se svi trude, i država i županija, nadamo se... Mi smo sad išli svojim novcima, moramo početi", optimističan je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom poslu jednostavno ne mogu čekati na pomoć. Moraju, kaže, posaditi božićnu zvijezdu. Upravo božićna zvijezda se uzgaja u tom stakleniku, a tamo su im bili svi stolovi, grijanje... "Tu nam je glavno grijanje, od tog počne sve, tu ide božićna zvijezda... Prvo što se sadi ide tu", objašnjava Mađarić.

Želimo mu sreću s božićnom zvijezdom, kao i ono što svi poljoprivrednici koji su imali štete žele - da se nikad ne ponovi onako jaka tuča i da što prije dobiju bar dio novca da saniraju ovu štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo