Iz banskih dvora / Ministar Božinović o Orbanovom svojatanju Rijeke: 'Veleposlaniku Mađarske uručili smo prosvjednu notu'

Image
Foto: RTL

Rekao je i da je hrvatski veleposlanik u Budimpešti od mađarske strane zatražio dodatno pojašnjenje, a da hrvatski građani ne bi trebali biti zabrinuti

10.5.2022.
14:56
RTL
VOYO logo


Odgovarajući na pitanje novinara da je mađarski premijer Viktor Orban rekao im je oduzeta luka u Rijeka, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da Vlada RH vodi jasnu politiku dobrosusjedskih odnosa, ali da će zaštititi nacionalne interese.

"Pozvali smo veleposlnaika Mađarske i uručili mu notu, osudili smo izjavu. Naš veleposlanik u Budimpešti zatražio je prijem i objašnjenje izjave. Nikakve pretenzije ne mogu proći. Pretpostavljam da to koriste za unutarnje potrebe. rvatski teritorij je neupitan, hrvatski građani trebaju biti zabrinuti", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, je li Vlada popustljiva,odgovorio je da je dobrosusjedstvo temelj odnosa i da ne može reći da Mađarska nije podprla Hrvatsku na putu prema EU i tijekom euroatlanskih integracija.

Image
tenzije zbog embarga /

Hrvatska osudila izjave Orbana o 'oduzetom moru', mađarski veleposlanik pozvan na razgovor

Image
tenzije zbog embarga /

Hrvatska osudila izjave Orbana o 'oduzetom moru', mađarski veleposlanik pozvan na razgovor

"Ja se sjećam kao veleposlanik pri NATO-u, da je mađarski veleposlanik bio osoba s kojom si mogao najviše odraditi. Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s europskim vrijednostima. Reagiramo i reagirat ćemo”, rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i slučaj Čavajde: "To nije nije političko, nego zdravstveno pitanje i malo mi je teže razumjeti ljude koji ulaze u detalje slučaja, a nisu zdravstvene struke. Oko njega je zasjedalo jedno povjerenstvo, ministar je također angažirao jedno ad hoc povjerenstvo sastavljeno od liječnika."

Nastavio je da je čuo da je odobrenje dala slovenska struka, a da su struka i hrvatski liječnici te da bi prepustio ovo pitanje njima. Upitan kako će Vlada riješiti pitanje zakona o pobačaju rekao je da tom pitanju ne može lakoknski pristupiti te je dodao je da je prošlo 27 godina otkako je ovo pitanje stiglo na Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O proslavi rođendana Tuđmana

Na pitanje novinara da dio obitelji Tuđman nije zadovoljan organizacijom proslave Tuđmanova rođendana, rekao je: "Pričekajte subotu i vidjet ćete. Ne želim ulaziti u obiteljske stvari ali siguran sam da sve što obilježavamo neće proći bez članova obitelji Tuđman."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo